Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

HIPA adóalap megosztása tartós bérletbe adott gépjárművek esetében


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

grofne 2021-12-03 12:38:55

Társaságunk fő tevékenysége személygépjármű kölcsönzés, melyet a székhelyén kívül még két telephelyen végez.
A 2020. évi HIPA adóalapja 1 milliárd forint felett volt, így a telepek közötti megosztást a HIPA trv. mellékletének 2.1. pontja alapján a kombinált módszerrel kellett elvégezni.
A 2021. évre történt módosítás szerint a tartós bérletbe adott gépjárművek eszközértékét a székhelyre, telephelyre jutó személyi jellegű ráfordítások arányában kell figyelembe venni. Ezt hogyan kell kiszámolni, amikor egyszer már a személyi jellegű ráfordítás a kombinált módszer szerint felosztásra került?
Az Adókódex helyi adók módosítási magyarázatában van példa, de az a 100 millió alatti vállalkozásra mutatja be a változást. Jó lenne a kombinált módszerre is példa. Grófné 20-9776-032

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-12-03 13:18:05

Komplex módszer esetében két megosztás készül: egy a személy jellegű ráfordítással arányosan, egy pedig az eszközértékkel arányosan. A tartós bérletes eszközöknél viszont különleges módon nem az eszközértékes megosztási módszerrel kell számolni (Htv. Melléklet 1.2.), hanem a személy jellegű ráfordítással arányos módszerrel kiszámolt megosztási aránnyal kell szétosztani az egyes önkormányzatok közt (1.1.).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra