Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

HIPA változás: áttérés KATA-ból SZJA-Bá


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

simonnefuzianita 2020-05-06 18:39:02

Tisztelt Szakértő!
Kérem szíves iránymutatását, mert már tanácstalan vagyok.

Idén márciusban átvett e.v. tavaly 2019.11.30-ig mentes KATA-s volt, 12.01-től áfás SZJA-s lett. Az előző könyvelő jelentett minden változást, a bevallásokat a tavalyi évre elkészítette. (KATA, SZJA és HIPA: decemberre).

Az önkormányzattal hadilábon állok a mai napig, ugyanis a változás-bejelentő tavaly bement, hogy KATA adóalanyiság 2019.11.30-án megszűnt, azonban az ügyintéző ezt úgy rögzítette, hogy adóköteles tevékenység megszűnése/megszűntetése, oka: telephelymegszűnés 2019.11.30.
Jelen állás szerint azt várja tőlem, hogy 2019.12.01-től adjak be bejelentkezést HIPA-ra. Írtam nekik e-papíron, hogy kérem az általuk berögzített változás-bejelentő hivatalból történő javítását oly módon, ahogy azt az elődöm beadta, azaz csak változás történt az szerint, hogy megszűnt a KATA adóalanyiság és nem a telephely megszűntetése történt, így nem tudom értelmezni, hogy miért kellene ismét bejelentkezni iparűzési adóra. Csatoltam nekik az eredetileg beadott nyomtatványt, illetve az önkormányzattól lekért berögzített változást. A válasz email-ben, továbbra is kéri 2019.12.01-től a HIPA-ra történő bejelentkezést.
Én úgy vélem, ebben az esetben csak változás történik az adózás módjában így az csak változásbejelentés, nem pedig adóköteles tevékenység megszűnése/megszűntetése, így nem értelmezhető az ügyintéző kérése a HIPA-ra történő bejelentkezésre. Amennyibe esetleg mégis én ülök fordítva a lovon, akkor kérem fordítson a helyes irányba. Köszönöm!
Üdvözlettel: Simonné Füzi Anita

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-06 19:33:54

Kedves Anita,
Lovasemberként határozottan állítom, hogy jól ül a lovon, de úgy tűnik, hogy így nem fog elindulni ez a ló, hiába rugdossa az oldalát. A jelen helyzet úgy fest, hogy igaza van, a ló mégis áll. Mi lenne, ha úgy csinálná, ahogy a ló szeretné és akkor elindulna, hiszen az a szándéka, hogy előre jusson. Legyen bölcsebb, mint az ügyintéző, adja be úgy, ahogy ő akarja és megoldódik a probléma :)
papattila

Szakértői hozzászólás

simonnefuzianita 2020-05-08 10:16:05

Köszönöm!
Időközben telefonon is felhívtam Őket, és az ügyintéző töredelmesen bevallotta, hogy valóban nem jól rögzítette a változást így nem kell beadni bejelentkezést.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra