Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

HTv szerinti telephely


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

deak555 2021-05-03 10:26:29

Kérdésem lenne, hogy htv telephelyet eredményez-e egy személyes közreműködői tevékenységre kötött egészségügyi szolgáltatási szerződés? A társasági szerződésbe telephelyként lett jegyezve!
Egy kórházban személyes közreműködést (szakorvosi tevékenységet) vállal a Bt tagja.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-05-03 19:15:31

Nem jön létre Htv. szerinti telephely, mivel olvasatomban nem teljesül az 52.§ 31.a) pontjának "állandó üzleti létesítménye" szófordulat.
papattila

Szakértői hozzászólás

deak555 2021-05-04 08:11:07

A kórház biztosítja a vizsgálatokhoz szükséges eszközöket, helységet! Ebben az esetben sem? mivel ez egy ingatlanban végződik,ami állandó. A megbízatás meg egy időszakra vagy határozatlan időre szól.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-05-05 07:03:12

Nyilvánvalóan a szerződés pontos ismerete lenne szükséges a helyes válasz megadásához. Így csak valószínűsíteni tudom, hogy a kórház nem adja bérbe sem az eszközöket, sem az ingatlant, csupán a feladatellátásra köt egy megbízási szerződést, kvázi az orvos munkaerejét veszi igénybe. Ha valóban így van, akkor a továbbiakban is fenntartom a véleményem, hogy nem keletkezik Htv. szerinti telephely.
papattila

Szakértői hozzászólás

deak555 2021-05-05 14:28:33

Köszönöm a választ!
Teljesen így van. A kórház nem számláz bérleti díjat!
Dica

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-05-07 07:21:45

Kedves Dica,
Valójában a bérleti díj hiányának nincs jelentősége, ugyanis a Htv. 52.§ 31.a) az ingatlan használatának jogosultságához köti a telephely létrejöttét. A korábbi válaszom megfogalmazása félrevezető volt, inkább arra céloztam, ha a megbízási szerődés azt erősíti, hogy az orvos a szaktudását "adja el" a kórháznak és nem a szakrendelést veszi megbízásba (ami kvázi a rendelő "üzemeltetését" jelenti), akkor -álláspontom szerint- nem jön létre telephely. Ezért szükséges a megbízási szerződés pontos részleteinek ismerete.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 5 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra