Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Időszakos elszámolás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

clasman 2020-10-21 10:26:54

Tisztelt Szakértő!

Egy megrendelő és egy vállalkozó között vállalkozási keretszerződés jön létre, egy éven belüli az időszak 9 hónap. Szerződés tárgya lakatos szakipari munkálatok előzetes felmérések alapján.
A szerződésben a következő kifejezés szerepel:
elszámolás havonta, teljesítés igazolással.
Kérdésem az lenne, hogy mindezek alapján az ügylet tekinthető időszakos elszámolásnak? Egy-egy hónap munkálatai változóak nagyságrendben, előre nem meghatározható pontosan mennyi szolgáltatásra kerül sor.
Amennyiben időszakos teljesítésnek számít, a szerződésben kötelező feltüntetni az erre vonatkozó áfa törvényt, az 58§-ra kell -e hivatkozni a szerződésben? Az elvégezett munkákról minden hónapra teljesítés igazolás kerül kiállításra.
Köszönettel:
Clasman Kft.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-21 20:58:29

A leírtak alapján időszakos elszámolás történik, a teljesítés időpotját az Áfa tv. 58.§-a alapján kell meghatározni. A számlán szerepelnie kell az elszámolási időszaknak (ugyanakkor a törvényi hivatkozás nem kötelező eleme a számlának). A szerződésben nem kötelező, de indokolt kiemelni, hogy időszakos ügyletként, havonta számolnak el az elvégzett feladatokról. Megjegyzendő, hogy ha a szerződés részletei ezt támasztják alá, akkor is időszakosnak minősül, ha ez így kifejezetten nem szerepel a szerződésben (a tartalom elsődlegessége a formával szemben).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra