Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Időszakos elszámolású ügylet - áfa levonás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

FerencSz 2021-03-26 21:45:41

Tisztelt Pap Attila,

Amennyiben negyedéves ÁFA-bevalló cég esetén észreveszem, hogy bár teljesítési igazolásnak megfelel egy-egy számla, viszont mivel egyenes adózás szabálya szerint számlázott a partner és áttekintve negyedéves bevalló cég korábbi könyvelését egyértelművé vált, hogy folyamatos teljesítés szerint kellett volna számláznia (szerződés bekérése után).
Kérdésem, hogy ebben az esetben ha ez éven túli időszakra vonatkozik, jól gondolom-e hogy a negyedéves bevalló cégnek partnerétől az általa kibocsátott számlára jóváíró és új számlát kell bekérnie, mert a partner által tévesen kiállított számlák (nem felel meg az időszakos elszámolás szabályának) alapján jogosulatlanul igényelte vissza az ÁFA-t mindaddig még nem állnak rendelkezésre a sztorno és új számlák?
Heti elszámolás szerepel a szerződésben és azon a héten kiállította a számlát, viszont 30 napos fizetési határidővel, így teljesítés időpontja véleményem szerint a fizetési határidő, mivel egy adott feladat elvégzésére szerződtek, amelyet hetente jogosult számlázni partner.
Ha számlát szükséges javítani partnernak abban az esetben az új számlák esetében megfelelő ha számla kelte mai nap, teljesítési dátum és fizetési határidő időszakos elszámolásnak megfelelően az eredeti teljesítésre vonatkozóan <- NAV online számla adatszolgáltatásnál ez nem fut hibára?
Illetve ezen számlák rendelkezésre állása után lehet megkezdeni az önellenőrzéseket (másfél éves időszak).

Köszönöm!

Üdvözlettel,
Ferenc

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-03-27 08:34:00

Kedves Ferenc,
Valóban, hibás számlára nem lehet levonási jogot alapítani. Ha a szerződésük értelmében elszámolási időszakot alkalmaznak, akkor a teljesítés időpontjára az 58.§ rendelkezései érvényesek. Ha utólagos az elszámolás, akkor a teljesítés időpontja megegyezik a fizetési határidővel, de nem későbbi, mint az elszámolási időszak utolsó napjától számított 60. nap. Helyesbítő számlával javítható. A helyesbítő számla teljesítési időpontja alap esetben megegyezik az eredeti számláéval, kivéve, ha maga a teljesítés napja a hibás tétel. Jelen esetben pont erről van szó, azaz a helyes (az akkori fizetési határidővel megegyező) teljesítési időpontot kell a helyesbítő számlán feltüntetni (szövegesen is ajánlott megadni a helyesbítés okát). Ha rendelkezésre állnak a helyesbítő számlák, akkor lehet az önellenőrzéseket elvégezni.
papattila

Szakértői hozzászólás

FerencSz 2021-03-27 21:44:28

Köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra