Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Igazolt, nem fizetett távollét covid-19 oltás miatt


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Liesaak 2021-09-16 13:27:44

Tisztelt Szakértő!
Nyugdíjas munkavállalónk oltás miatt tört napot dolgozott. Ledolgozott munkaideje 5 óra volt, a maradék időt (3 óra) igazolta az oltóponton kapott bélyegzős ideiglenes oltásikártyával.
A munkavállaló havibéres.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben hogy járok el helyesen? Ha leszámfejtem neki az 5 órát, akkor a maradék 3-at megjelölhetem fizetetlen időként? Mivel nyugdíjas a munkavállaló, ezért nem kell jelenteni a T1041-es nyomtatványon, igaz?
Mi lenne a helyes eljárás, ha a munkavállaló biztosított lenne? Utóbbi esetben meg lehetne bontani a munkaidőt ledolgozott és fizetetlen időre? Ha igen azt hogyan jelenthetném? Kellene-e jelenteni, tekintve, hogy ledogozná a munkaidejének egy részét és utána a járulékot megfizetné a munkáltató?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-09-18 09:35:35

A dolgozó az Mt. 55.§ (1)k) pontja alapján mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól az igazolt covid oltás idejére. Nyugdíjas lévén, fel sem merülhet a 1041-esen való jelentése. Megjegyzendő, hogy biztosított esetében sem, mivel bár nem jogosult díjazásra a távollét idejére, de ezen a napon dolgozott, így a biztosítása nem szünetel. Ami a számfejtést illeti, ha a munkáltató kifizeti, akkor fizetett távollétként kell számfejteni (távolléti díjjal), ha nem fizeti, akkor igazolt, nem fizetett távollétként kell a 3 órát kimutatni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra