Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Illeték kötelezettség


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gogazkft97 2020-01-15 14:48:05

Kedves Attila! 3 magánszemély egy közös tulajdonban lévő nagy értékű ingatlant értékesít. Jól gondolom-e, hogy ha az értékesítés évében a tulajdonosok a rájuk eső tulajdoni hányadukért kapott pénzből másik ingatlant vásárolnak ( hárman hármat), akkor rájuk, külön-külön, alkalmazható az illetékmentességi szabály. Illetve, akkor is megilleti a magánszemélyt az illetékmentesség, ha meg vesz egy "új"ingatlant, és a régit az ezt követő 1 éven belül adja csak el? Mi lesz az érvényesítés módja? Nagyon szépen köszönöm: Móni

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-15 18:58:27

Szia Móni,
Igen, az esetleges kedvezmény (az ún. cserét pótló vétel) mindhárom tulajdonost (tulajdonszerzőt) megilleti, külön-külön. Ha kevesebbért vesz ingatlant, akkor illetékmentességben részesül. Ha többért, akkor a két ingatlan különbözete után vetik ki az illetéket, ha ez a kedvezőbb. Fontos, hogy a kedvezmény illetve a mentesség csak lakóingatlanok esetében alkalmazható. Visszafelé 1 év, előre 3 év, azaz 1 évvel korábban vehetek (miközben még megvan a régi) és a régi eladásától számított 3 évem van az új lakás megvételére. Vagy az adásvételi szerződésben, vagy a B400-as adatlapon vagy kötetlen formájú külön kérelemben lehet kérni (érdemes az eljáró ügyvédnek jelezni, ő minden bizonnyal képben lesz a teendőkről).
pattila

Szakértői hozzászólás

gogazkft97 2020-01-16 06:50:58

Nagyon szépen köszönöm Attila! Móni

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra