Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Immateriális jószág selejtezés végelszámolás esetén


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kneifela 2021-01-18 15:07:52

Tisztelt Szakértő!
Társaság nagy összegű immateriális jószágot vásárolt - vállalatirányítási szoftver, cafetéri kezelő. A vásárlástól 60 hónapon belül a társaság úgy döntött, hogy végelszámolással megszűnik. Jelen immateriális jószág nem piacképes, tovább értékesíteni nem lehet. Vagyonfelosztásnál a tagok részére átadni értelmetlen lenne, hiszen magánszemélyként nem tudnának vele mit kezdezni. Kérdésem, ha leselejtezik ezeket az immateriális jószágokat, keletkezik-e áfa fizetési kötelezettség? A 60 hónapos szabályt ebben az esetben kell-e alkalmazni?
Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-18 16:07:59

Ha a beszerzés körülményeiből az látszik, hogy a vállalkozásnak valóban szüksége volt erre a vagyoni értékű jogra, azaz észszerűen használta is, huzamosabb időn keresztül, akkor "csak" a 60 hónapos szabály figyelembe vételével kell a fizetendő adót megállapítani (Áfa tv. 135.§ (5)b)). Ha a körülményekből az látszik, hogy soha nem is használta, illetve a beszerzés észszerűtlennek mondható, akkor a 120.§ alapján önellenőrzéssel kell a korábbi (az akkor jogszerűnek tűnő) levonást korrigálni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra