Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Import számla


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

TITIKE 2021-11-23 17:40:37

Kedves Attila !
Eu-s ( Németország ) beszállítónk eddig 27 % áfával számlázott termékeket felénk , mert magyar adószámmal rendelkezett.
Októbertől már DE-s uniós adószámmal számláz, de ugyanúgy 27-%-al. Kérdésünkre , hogy miért , azt válaszolta, hogy a változás oka törvényi előirás " One-Stop-Shop. eljárásban való részvétel miatt.
Kérdésem, hogy mit jelent ez? Valóban uniós adószámmal áfásan lehet számlázni egy uniós adószámmal rendelkező Kft. felé? Az import termék áfát ilyenkor mi után fizettessem meg, bruttó vagy nettó érték ? Le is vonható az import termék áfa ilyenkor ?
Köszönettel várom válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-11-24 06:42:30

Ez nekem is gyanús. Ha közösségi árut számláz magyar adóalanynak, akkor vagy a magyar adószámát használva számít fel magyar áfa-t (magyar teljesítési hely esetén), vagy a közösségi adószámát használva adómentesen számláz (más tagállami teljesítési hely esetén). A kérdésbeni gyakorlatra nem lehet magyarázat sem az OSS, sem az iOSS, hiszen ezen eljárások csak adófizetésre nem kötelezett/kötelezhető vevők esetében alkalmazható.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra