Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Indiai munkavállaló távmunkában


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bgiroda 2020-08-06 14:26:02

Kedves Szakértő!

Magyar Bt távmunkában indiai személyt alkalmazna. Úgy olvastam, hogy adózás szempontjából azt kell figyelembe venni, hogy a munkavállaló hol él. Ezek alapján neki a Bt utal minden hónapban X összeget, mint munkabér és a magánszemély a kinti törvények alapján bevallja a saját országának a járulékait? A magyar Bt-nek a béren kívül kell esetleg valamit fizetnie itthon az adóhatóságnak? A munkáltatói járulékok ebben az esetben hogyan alakulnak? A legkisebb munkabér, amit fizetni kell azaz Indiában lévő minimálbér ebben az esetben? 1041-est gondolom nem kell beküldeni, mert sem magyar adóazonosítója, sem taj száma nincs az illetőnek.
Válaszát előre is köszönöm
Erika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-08-06 17:36:20

Kedves Erika,
Indiával van kettős adóztatás elkerülő egyezményünk és szociális biztonsági egyezményünk is. Az első alapján a jövedelem Indiában adóköteles. A második alapján szintén India joghatósága lesz az illetékes, azaz Mo-on nem keletkezik biztosítási jogviszony. Gyakorlatilag semmilyen adó és járulék nem terheli a dolgozó munkabérét itthon. Ismereteim szerint ilyen esetben az indiai munkajogi szabályokat kell alkalmazni (pl.minimálbér), mivel a munkavégzés ott történik, még akkor is, ha a munkaszerződésben a magyar jogot kötik ki.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra