Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Ingatlan


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

19790601 2021-04-16 20:14:08

Tisztelt Szakértők! Az alábbi ügyben kérem szíves segítségüket „A” magánszemély egyéni vállalkozóként kezdte tevékenységét a problémás műhelyt még ev-ként kezdte el építeni. A telek amire fel lett építve mint magánszemély van a tulajdonában neki és „B” magánszemélynek („A” és „B” magánszemély házastársak) Ez az egyéni vállalkozás akkor még több lépésen át (egyéni cég, egy személyes kft) alakult át kft-vé. A Kft-be fel lett véve az eszközök közzé az épület is, bár mint kiderült nem kellett volna. A” magánszemély eldöntötte, hogy eladja a műhelyt, ekkor derült ki, hogy a Földhivataltól lekért tulajdoni lapon a cég sehol nem szerepel, mint tulajdonos csak ők ketten, mint magánszemélyek. („A” és „B” magánszemély) Készült köztük és a cég között olyan megegyezés, hogy szivességi használatba adják a kft-nek. Az écs is el lett számolva - véleményem szerint ezt sem lett volna „szabad”. A jó megoldás volna-e, hogy elévülési időn belül (2015-ben) kellene ezt kivezetni, az écs elszámolást törtölni, s megönrevíziózni a társasági adó bevallást. Természetesen az écs törlést és a 29-es bevallás önrevízióját minden évben végig kellene göngyölni. Mivel a beszámolók nem módosíthatóak, így gondolom ezt a 2020-asban kellene helyre tenni 3 oszlopossal. Amennyiben fenti "megoldás" nem jogszabály követő kérem sziveskedjnek tájékoztatni a megfelelő javítás módjáról. köszönetttel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-17 05:45:49

Ha az épület ingatlan költségeit a Kft számolta el (illetve a kezdeti költségeket bevitték alapítói vagyonként), akkor abszolút helyes, hogy a cég könyveiben van kimutatva és écs-t számolnak el utána. Emiatt nincs helye önellenőrzésnek. Szerintem ott hibáztak, hogy a műhely engedély nélkül épült (gyanítom szabálytalanul), következésképp nem történt meg építés címén a tulajdoni lapon való feltüntetése. Ettől függetlenül az esetlegesen szabálytalanul létesített, majd értékesített épület ingatlan eladója a Kft lesz, az alatta lévő telket pedig a tulajdonos magánszemélyek fogják eladni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra