Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Ingatlan adásvétel adóalanyok között


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

simonnefuzianita 2022-01-21 07:17:27

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi ügyben kérném szíves tájékoztatását, iránymutatását:
Adott "A" Kft, illetve "B" Kft, mindkét Kft ÁFA alany.
- 2021.09.17-én "A" Kft értékesített "B" Kft részére egy tulajdoni lap szerint kivett, beépítetlen ingatlant, az adásvételi szerződés szerint az ingatlanon félkész, építés alatt álló 2 lakásos lakóingatlan található. Szerződés szerint a vételár BRUTTÓ 15 millió Ft, ez az adásvétel napján átutalásra került "A" Kft részére
- 2021.10.14.-én készült el a számla az ingatlan értékesítéséről, teljesítési idő 09.17., azonban a számlán az ingatlan értékesítése 15 milli Ft-ban került rögzítésre "FORDÍTOTT ADÓZÁS" megjelöléssel.

Véleményem szerint ez az ügylet egyenes adózás alá tartozik, tekintettel arra, hogy építés alatt álló, új ingatlan adásvétele történt, ez a szerződésben is rögzítve van. Az eladó nem áll felszámolás alatt ami miatt a fordított adózás szerinti számlakiállítás indokolt lett volna.

Ügyfelem "B" Kft jelezte "A" Kft felé a számlázással kapcsolatos kifogásunkat, ennek eredményeként 11.22.-én készült ügyvédi ellenjegyzéssel egy adásvételi szerződés felbontás, melyben felek megállapodnak az eredeti állapot helyreállításában.
A bejegyző határozat mindkét esetben megtörtént, a tulajdoni lapon 09.17-én adásvétel jogcímmel a vásárlás, 11.23-án eredeti állapot helyreállítás jogcímmel a felbontás. Ezt követően 12.14-én kiállításra került "A" Kft részéről az eredeti számlát módosító/helyesbítő számla 11.22-i teljesítési dátummal -15 milli Ft összegben "FORDÍTOTT ADÓZÁS"-sal.

Fentiekkel kapcsolatban kérném szíves tájékoztatását, iránymutatását, hogy
- Az adásvétel egyenes adózással történik-e és 5%-os áfa kulccsal (építési engedély köteles tevékenység) vagy 27%-kal.
- Az adásvételi szerződés felbontása és az eredeti állapot helyreállításaként bejegyzett ügylet a "B" Kft részéről keletkeztet-e számla kiállítási kötelezettséget, tekintettel arra, hogy pénzügyileg rendezésre került, és az ingatlan nyilvántartásban mint új tulajdonost bejegyezték? Azaz a visszaállítás során "B" Kft került eladói pozícióba, így "A" Kft nem az általa kiállított eredeti számlát módosítja/helyesbíti, hanem "B" Kft számlázza vissza az ingatlan értékesítését "A" Kft részére.
- Milyen áfa mérték alkalmazandó a leírt esetben?

Köszönettel: Anita

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-01-22 07:32:15

Kedves Anita,
Osztom a véleményét, új ingatlan értékesítése történik, így kizárólag áfa felszámításával lehet számlázni. A kedvezményes adókulcs akkor alkalmazható, ha a méretbeli feltételnek is megfelel az értékesített ingatlan (150m2/lakás). Ha eredeti állapot visszaállítás történik, akkor az azt jelenti, hogy visszamenőleges hatállyal érvénytelennek tekintik a felek a szerződésüket, azaz érvénytelenő számlát kell kiállítani (ez nem új polgári joviszony, azaz nem lehet "B" Kft a számla kiállítója).
papattila

Szakértői hozzászólás

simonnefuzianita 2022-01-22 10:42:36

Köszönöm szépen!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra