Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Ingatlan bérbeadás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Pecunia 2020-03-04 10:43:43

Tisztelt Szakértő! Nem katás egyéni vállalkozó, áfa mentes adózó és ingatlan bérbeadásra is van jogosultsága. 682001 teáorral magánszemélyként végzett tevékenységként van a lakóingatlan bérbeadás az EV törzslapján. Kifizető szeretné bérbe venni az EV saját tulajdonú ingatlanját.
1. Az EV számlát állít ki és egyéni vállalkozói bevétel lesz ez? Az adóterhet az EV viseli és fizeti be, vagy
2. Megteheti ezt önálló tevékenységként és akkor milyen bizonylattal, azon milyen adószámmal kell a bevételt legalizálni? Szja előleget akkor a kifizető vonja le és fizeti be?
Köszönöm szépen a válaszát!
Tisztelettel,
Hné Zsuzsi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-03-04 16:38:35

Kedves Zsuzsi,
1 tevékenységet csak 1 minőségében végezhet a magánszemély. Ha az ev nyilvántartásában szereplő ingatlanát adja bérbe, ez csakis vállalkozói bevétel lehet, következésképp törölni szükséges a sima magánszemélyes ingatlan bérbeadási tevékenységét.
papattila

Szakértői hozzászólás

Pecunia 2020-03-04 17:39:37

Kedves Attila!
Nincsen az ev nyilvántartásában az ingatlan, csak egyszerűen a sajátja.
Milyen megoldást ajánl?
Köszi szépen, Hné Zsuzsi

Felhasználói hozzászólás

duromarta 2020-03-04 19:17:40

Bocs, hogy beleszólok. Én is ilyen vagyok. Nem lesz katá-s bevétel, de az áfahatárba beletartozik. Adhatsz számviteli bizonylatot, ha a kifizető nem kér számlát. Áfa tv.165 vagy 166 par. most fejből nem tudom. A kifizető ktg. nyilatkozatod alapján levonja az szja-at és bevallja, erről igazolást ad. Nem 100% amit írtam, de így már könnyebb utánna nézned. Attila majd reagál jól gondolom-e. Márti

Felhasználói hozzászólás

Pecunia 2020-03-05 01:54:20

Nagyon koszi, hogy hozzaszoltal! Az EV nem katás es a kifizeto számlát kér. Az elso két kérdésem még megválaszolatlan, koszi mindenkinek, aki segít nekem! Hné Zsuzsi

Felhasználói hozzászólás

duromarta 2020-03-05 07:14:04

Szerintem akkor sem vállalkozói bevétel és az szja-t a kifizető vonja le és vallja be. Márti

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-03-05 15:41:06

Kedves Mindenki,
Ha pontos a kérdés, a pontos válaszra is esélyem van:) Szóval ha nem szerepel az ev tárgyi eszköz nyilvántartásában (azaz nem minősül kizárólagos vállalkozási célú tárgyi eszköznek), akkor szabályos lehet az, hogy magánszemélyként adja bébe és az ebből származó bevétel nem lesz ev bevétel, hanem egyéb önálló tevékenység bevétele. Igen, az is igaz, hogy az alanyi mentesség keretösszegébe a vállalkozói bevétele mellett a bérbeadás bevétele is bele fog tartozni, mivel a magánszemély áfa alanyisága nem megosztható. A bérleti díj számlázandó, a kifizetőnek pedig adóelőleg levonási kötelezettsége van, hiszen nem vállalkozói minőségében számláz, jóllehet az ev adószámát kell használnia (hiszen 1 magánszemély egyidejűleg csak 1 adószámmal rendelkezhet).
papattila

Szakértői hozzászólás

Pecunia 2020-03-06 20:20:23

Koszonom szepen! Hné Zsuzsi

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 7 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra