Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Ingatlan bérbeadás jövedelme


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

deak555 2020-02-20 15:43:50

Tisztelt Szakértő!
Nem adószámos magánszemély ad bérbe ingatlant (zöldségüzlet) kifizetőnek. A megállapodás utólagos volt, így a decemberi bérleti díjat 2020 január 14-én utalta el a kifizető (a levont szja-val csökkentett részt). Véleményem szerint a magánszemélynél ez már 2020-as jövedelemnek számít. Így a kifizető a decemberi bérleti díj utáni adókat is a januári 2008-as bevallásba szerepelteti és ezen összeget a 20M30-as igazoláson fogja majd szerepeltetni. Ha jól emlékszem az SZJA tv rendelkezik arról, hogy a tárgyévet követő hó 10-ig meg kell kapni a jövedelmet ahhoz, hogy az adót és járulékokat még az előző évi törvények alapján lehessen számítani.(Sajnos nem találom sietségemben) Az önálló tevékenységből származó bevétel meg akkor számít a magánszemélynél jövedelemként, ha azt meg is kapta. A kifizető a bérleti díjat 2019 decemberében költségként elszámolhatja az utólagosan megírt bérleti szerződés alapján.

Kérem állásfoglalását!
Köszönettel
Dica

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-20 16:44:36

Kedves Dica,
Az a nyavalyás törvényhely az Szja tv. 26.§ (1)-ben található (mindig az a rohanás-kapkodás:), de erre a jövedelem fajtára nem alkalmazható. Osztom a véleményét, ez 2020-as jövedelem a magánszemélynél, de a kettős könyvvitelt vezető bérlő a 2019.évi eredménye terhére számolja el a bérleti díjat.
papattila

Szakértői hozzászólás

deak555 2020-02-20 17:18:54

Kedves Attila!
Köszönöm válaszát! Esetleg arra nincs valami fránya törvényhely, hogy az önálló tevékenységből származó bevétel akkor számít a magánszemélynél jövedelemnek, ha azt meg is kapta? :)
Dica

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-20 18:31:12

Ez az alapelvekből vezethető le: 9.§.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra