Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Ingatlan bérbeadás magánszemélynek


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Botosne76 2020-03-05 15:27:02

Tisztelt Attila,
Segítségét szeretném kérni abban, hogy ha magánszemély ad bérbe magánszemélynek lakást, családi házat, akkor mi számít bevételnek és hogyan?
"Nem számít bevételnek az ingatlan használatához kapcsolódó, más személy által nyújtott, e személytől vásárolt szolgáltatásnak a bérbeadó által a bérbevevőre az igénybevétellel arányosan áthárított díja, így különösen a közüzemi szolgáltatások díja." Az idézetben az igénybevétellel arányosan áthárított díj mit takar pontosan? Havi óra leolvasás alapján megfizetett rezsi (villany, gáz, víz)? Mi a költségelszámolás módja, ha pl. a villany és gáz havi óraállás alapján van diktálva, de a vizet átalányban fizetik? Ebben az esetben egyféle bevétel és költségelszámolási módot lehet csak választani? A szemétdíj bevételnek számít, ha megfizetik?
Nincs adószámba a bérbeadónak, ebben az esetben bevételi pénztárbizonylatot állít ki vagy elég egy átadás-átvételi jegyzőkönyv? Mit állítson ki akkor, ha átutalással fizetik meg a díjakat?
Előre is köszönöm válaszát!
Üdv:
Bné Brigitta

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-03-05 15:47:31

Kedves Brigitta,
Olyan esetben lehet alkalmazni a 2019.01.01-től hatályos jogszabályi kiegészítést (könnyítést), amikor mind a bérbeadó, mind a bérlő pontosan azt fizeti, amit fogyasztott, azaz nem átalányt. Az áthárított szemétdíjat semmiképp nem lehet a bevételből kihagyni, mivel az nem a tényleges "fogyasztástól" függ.
Ha nincs adószáma (megteheti), akkor egyéb számviteli bizonylatot kell alkalmaznia a bérbeadónak, amelynek pont megfelel pl. egy bevételi pénztárbizonylat is. A témában hasznos segítséget talál az alábbi linken.
papattila
https://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/Az_ingatlan_berbeadas20190213.html

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra