Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Ingatlan beruházás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2019-11-09 12:27:51

Kedves Attila!

Adózó megvásárolt egy ingatlant, amely büféként üzemel.Az adásvételi szerződéssel egyidejűleg kifizetésre került az ingatlan fele, a másik felének kifizetésére van egy év határidő. Az ingatlan a vállalkozó nevére a teljes összeg kifizetése után kerül.
A kérdésem:
- A tárgyi eszköz nyilvántartásba felrögzítem az ingatlant a vásárlás napjával?
- Mivel még nem a tulajdona, hány% az értékcsökkenés? 2% vagy 6%?
- bejárati ajtó tárgyi eszközként külön kezelendő? vagy az az ingatlan része?
- illetve légkondicionáló berendezés kezelhető e külön?
köszönöm szépen:
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-10 10:38:31

Kedves Szilvi,
Vélhetően egy tulajdonjog fenntartásos érvényes adásvételi szerződést kötöttek, mely során a vételár felének kifizetésével a vevő az ingatlan birtokába is jutott. Ebben az esetben az ingatlan az eladó könyveiből a vevő könyveibe kerül, az értékcsökkenést az adásvételi szerződés napjától a vevő számolja el (a Tao-ban 2%, a számvitelben pedig a tervezett használati időnek megfelelő százalékban). A bejárati ajtó az ingatlan része. A légkondicionáló csak abban az esetben lehet az ingatlan része, ha az kizárólag az adott ingatlanban üzemképes a beépítettségének köszönhetően (praktikusan az utólag szerelt légkondik külön tárgyi eszközként szerepeltetendők).
papattila

Szakértői hozzászólás

hoffmanne72 2019-12-07 15:47:21

Kedves Attila!

A kérdésem pontatlan volt, elfelejtettem írni, hogy nem társasági adóalanyról van szó, hanem egyéni vállalkozóról, ebben az esetben miképpen alakul az értékcsökkenés?
köszönöm szépen:
Szilvi

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-12-08 17:19:40

Kedves Szilvi,
Függetlenül attól, hogy a tulajdonjog bejegyzése mikor történik meg, érvényes (tulajdonjog fenntartásos) adásvételi szerződés megkötése esetén, az ingatlan a vevő ev tárgyi eszközei közt kerül kimutatásra, az ev jogosult az écs elszámolására a teljes vételár alapján. A helyes leírási kulcs az Szja tv. alapján 2%. A többi kérdésében a korábbi válaszomban szereplő gondolatok változatlanul érvényesek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra