Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Ingatlan értékesítés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kpesmtbt 2020-02-12 16:21:15

Magánszemély szántóföldből, belterületté, építési telekké átminősített ingatlant értékesít.
Az adásvételi szerződés elkészült, mely akkor lesz hatályos, ha a betervezett beruházás- naperőmű- elkészül, vagy is az ingatlan végleges más célú hasznosításának végleges ingatlan-nyilvántartás béli átvezetése meg történik ez egy, -két éven belül történhet meg. A vevő a vételár teljes összegét kifizette, mely összeget ügyvédi letéti számlára utalta, melyből az eladó részére a teljes vételár több mint 60 % a kifizetésére kerül, 2020. február hóban vételárrészlet-így van rögzítve- címén.
Az összes vételár több mint 200millió Ft
A magán személy családi gazdálkodó, adószámmal rendelkezik, áfa alany. (2 adó szám)
Az átmínősített földterületet a családi gazdaság nyilvántartásából törölték, így az értékesítés magán személyként történhet.
Több kérdésünk merül fel az ügylettel kapcsolatosan.
Jól gondoljuk, hogy az eladó magánszemély az át vett vételárrészlet összegéről köteles számlát kiállítani, vagy talán az egész vételárról, ha nem volna családi gazdálkodó nem volna adó száma, akkor most, mivel több ingatlant ad el, és így meg valósul, az üzletszerűség áfa-alanyisága keletkezik.
Adózás szempontjából -áfa, szja, szoc.hó-a jelen helyzetben a teljes vételárral, vagy csak a vételárrészlettel kell számolni.
Esetleg még mire kell óda figyelni, mi okozhat problémát a az ügylet le bonyolítása során.( Szja, szoc. hó előleg, a vevő cég ezzel nem foglalkozott.)
Kapcsolódó kérdés még: Föld kábel vezeték telepítése miatt,- a szomszédos föld tulajdonosa által kapott- szorgalmi jog bejegyzéséért kapott kártalanítás összege az szja tv. szerint adó köteles, vagy adó mentes jövedelem.
Köszönöm a segítséget.
Üdv. K.M

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-13 16:29:41

Kedves Marianna,
Mivel az értékesítés magánszemélyként történik, így számla kiállítása adóalanyiság hiányában szóba sem jöhet, az előleg átvételét a banki utalás, illetve a letéti kifizetés bizonylata igazolja. Mivel ez csak előleg, az szja rendszerében nincs adóztatási kötelezettség. Egyébiránt ingatlan értékesítése esetén nem keletkezik szocho fizetési kötelezettség.
Bónusz kérdés: adómentes az Szja tv. 1.sz.mell.6.1. alapján.
papattila

Szakértői hozzászólás

kpesmtbt 2020-02-14 09:51:37

Attila!
Köszönöm a választ, egyben néhány gondolattal ki egészíteném a kérdésemet.
Elnézést kérek, hogy az alábbiak nem voltak kiolvashatok a kérdésből, melyek szerintük nagyon lényegesek.
A helyzet az, hogy a magán személy- a meg kötött szerződés szerint- tizenegy önálló helyrajzi számmal rendelkező építési telket ad el a vevő részére, igy - mivel több ingatlant ad el, szerintünk- megvalósul az üzletszerűség, és áfa-alanyisága keletkezik. Mivel építési telkeket ad el az általános szabályoknak megfelelően áfa fizetésére is kötelezett.
Köszönettel: K.M

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-15 15:48:05

Kedves Marianna,
Ez valóban nem elhanyagolható információ! Igen, osztom a véleményüket: az Áfa tv. 6.§ (4)b) alapján a sorozatjellegű értékesítés miatt létrejön a magánszemély áfa alanyisága, az értékesítésről, az előleg átvételéről áfa-t tartalmazó számlát kell kiállítania.
papattila

Szakértői hozzászólás

kpesmtbt 2020-02-15 19:27:57

Köszönjük.
Marianna

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra