Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Ingatlan értékesítés-rendeltetés változás-áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

weigertm 2021-06-10 13:43:55

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségüket az alábbi ügy megítélésében: Vállalkozás tárgyi eszközként nyilvántartott ingatlannal rendelkezik. Az ingatlan 10 éve a tulajdonában van, tulajdoni lap szerint lakásként van nyilvántartva a földhivatalnál. Az ingatlan irodává átminősítése folyamatban van. A vállalkozás adóköteles tevékenységet végez, nem ingatlanforgalmazó. Törzsadataiban áfa hatálya alá tartozik, az ingatlanértékesítés tevékenységei között nem szerepel, arra semmilyen formában nem választotta az áfássá tételt. A jelzett ingatlant közvetlenül az átminősítés után (rendeltetésváltozás) irodaként értékesíteni kívánja áfa alany gazdasági társaság részére. Kérdés: 1. a rendeltetésváltozással új ingatlan jön létre, ezáltal kötelező érvényűen áfa felszámításával, egyenes adózással lehet értékesíteni? 2. ha nem minősül új ingatlannak (első használatbavételi engedélye 2 évnél régebbi), akkor bejelentkezhet az ingatlanértékesítés tekintetében az áfa hatálya alá és fordított adózású lesz az ügylet vagy 3. mivel nem tevékenységnek, hanem tárgyi eszköz értékesítésnek minősül az ingatlan eladása, így kötelezően áfás lesz és egyenes adózás alá esik? Válaszukat előre is köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-10 15:59:00

1. Önmagában az átminősítés nem teszi "újjá" az ingatlant, így alap esetben adómentes lesz az "iroda" értékesítése.
2. Mivel a tárgyi eszközét értékesíti, így nem kell a tevékenységi kört bejelenteni, de a 88.§ szerinti adókötelessé tételi szándékát igen, még az értékesítést megelőzően. Ebben az esetben -megfelelő adóalanyi vevő esetén- a számlát a fordított adózás szabályai szerint kell kiállítani.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra