Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Ingatlan felújítása2


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Pecunia 2020-05-21 14:29:52

Tisztelt Szakértő Úr! Az alábbiakban szeretném kérni a szíves segítségét:
"Ügyvezetőnek van egy háza, ahol a tulajdoni hányada 2/3.
Ügyvezető szeretné, ha a kft irodája itt lenne, ezzel kapcsolatban a kft taggyűlése elfogadó határozatot hozott.
Ügyvezető szeretné, ha egy éves bérletet előre megkapná, mert a ház rendbehozatalára pénzre van szüksége.
Ügyvezető szeretné, ha a bérleti díj terhére a Kft. fizetné ki a ház rendbehozatalához szükséges költségeket, mert arra számít, hogy a cég visszakaphatja a karbantartási számlákban levő áfát-t.
Könyvelő állásfoglalása szerint ez szabálytalan, mert a Kft. a saját működésével kapcsolatos áfát igényelheti vissza.
Az a szabályos, ha az ügyvezető kölcsönt vesz fel a Kft-től és ezért kamatot is fizet, vagy az adott helyzetben a kft bérleti díjat fizet az ügyvezetőnek és az ügyvezető ennek a terhére kifizeti a Kft-nek a megérkezett javítási számlákat, áfával együtt, majd ezután igényli vissza az áfát.
Kérdés, lehet-e, hogy az ügyvezető havi részletezésben fizeti a számlát, úgy, ahogy a bérleti díjat kapja. A bérleti díj után természetesen kifizeti a jövedelemadót is.
A kft csak akkor igényelné vissza az áfát, ha az egész brutto összeget már az ügyvezetőtől megkapta, vagy esetleg olyan részletekben, ahogy ezt az ügyvezetővel a fentiek szerint elszámolja.
A jelenlegi bérleti díj 10 százalékkal csökken.
Az egész ügylet az irodarész kialakítása után kezdődne, kb a nyár végétől. Az egész konstrukciót a taggyűlés jóváhagyja.
(úgy érezzük, hogy így mégis visszakaphatja a kft az áfát, de ez szabályos és az ügyvezetőnek ez így nem kerül többe, mintha ő kp-ben fizette volna a számlát)"
Köszönöm szépen előre is a válaszát!
Tisztelettel, Hné Zsuzsi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-25 05:29:12

Kedves Zsuzsi,
Én is azt gondolom, hogy a valós gazdasági esemény egy kölcsön ügylet (nem közvetített szolgáltatás), következésképp a Kft-nek még akkor sincs áfa levonási joga, ha egyébként a változatlan formában történő továbbszámlázás felülírná a 124.§-ban található levonási tiltást (magyarul: ez egy fiktív számla lenne). Szabályos lehetőségek: 1. kölcsönt kap a Kft-től és abból végzi el a tulajdonos a felújítást, 2. nagyobb összegű bérleti díjat vesz át és abból felújít, 3. ha a teljes házat a Kft fogja bérelni, akkor ő veszi nyilvántartásba a felújítást és a bérleti szerződés pedig arról rendelkezik, hogy a bérleti jogviszony esetleges megszűnése esetén a tulajdonos a felújítást piaci értéken "megveszi". A felújítás áfa-ja azonban nem helyezhető levonásba (124.§ (2)c)).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra