Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Ingatlan tulajdonosa nem található


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

atinveszt 2019-10-15 14:45:57

Milyen lehetőségek vannak, ha olyan ingatlant szeretnénk megvásárolni, ahol az egyik tulajdonos nem található. (Ausztráliában élt, nem sikerült kapcsolatba lépni, nem működik együtt) Létezik hivatalos kerestetés? Annak nagyjából milyen költsége lehet? Ha az ezen kívüli tulajdonrészeket megvesszük, lehet-e egy idő után elbirtoklásra vagy ilyesmire hivatkozva kérni a saját névre íratni az egészet? Hogy lehetne a teljes tulajdonjogot megszerezni, ha ez a tulajdonos semmilyen módon nem működik együtt?

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2019-10-15 18:43:31

Ha nem található a tulajdonos - akkor csak elbirtoklással lehet megszerezni.
Alább a Ptk. elbirtoklási szabályai.
A legjobb lenne, ha valamelyik jelenlegi tulajdonsostárs tudna elbirtoklásra hivatkozni.

Ptk. 5:44. § [Az elbirtoklás feltételei és jogi hatása]

(1) Elbirtoklás útján megszerzi a dolog tulajdonjogát, aki a dolgot ingatlan esetén tizenöt, ingó dolog esetén tíz éven át sajátjaként szakadatlanul birtokolja.

(2) Ingó dolog tulajdonjogának elbirtoklásával megszűnnek a harmadik személynek a dolgot terhelő olyan jogai, amelyek az elbirtokló birtokának megszerzése előtt keletkeztek, és amelyekre nézve az elbirtoklás ideje szintén eltelt, kivéve, ha az elbirtokló a harmadik személy jogának fennállása tekintetében nem volt jóhiszemű.

(3) Elidegenítési és terhelési tilalom fennállása nem zárja ki az elbirtoklással való tulajdonszerzést, ha az elbirtoklás feltételei egyébként fennállnak.

(4) Az elbirtoklásra vonatkozó általános szabályok szerint birtokolható el a dolog tulajdoni hányada is.

5:45. § [A jogcímes elbirtoklás]

Az elbirtoklás öt év elteltével következik be, ha a birtokos az ingatlan birtokát a tulajdonostól olyan írásbeli szerződéssel szerezte, amelynek alapján a tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzését követelhetné, ha a szerződés az ehhez megkívánt alakszerűségi követelményeknek megfelelne, és a birtokos az ellenszolgáltatást teljesítette.

5:46. § [Jogutódlás az elbirtoklásban]

Az új birtokos saját elbirtoklásának idejéhez hozzászámíthatja azt az időt, amely jogelődjének birtoklása idején már elbirtoklási időnek minősült.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra