Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Ingatlanbérbeadás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

selejo 2022-10-03 14:23:48

Magánszemély, a saját 1/1 tulajdonában lévő ingatlant szeretné bérbe adni egy vállalkozásnak. A bérbeadó magánszemély kisebbségi tulajdonos egy magyar székhelyű kft-ben. Az ingatlan tulajdonosa azt szeretné, hogy Ő mint magánszemély megbízza a saját vállalkozását, (amiben Ő is tulajdonos, de nem ügyvezető), hogy a vállalkozás székhelyének egy részét bérbe adja. Van olyan eset, amikor eljárhat a magánszemély bérbeadása ügyében a bérbeadó vállalkozása? a kft bevételként elszámolja, és bevétele után megfizeti a társasági adót, és az iparűzési adót.
Hogyan történhet ennek a jogi, adózási, és számviteli elszámolása?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-10-04 16:52:40

Ha jól értem, arról lenne szó, hogy a saját cége venné bérbe az egész ingatlant, majd egy részét további albérletbe adná egy másik cégnek. Vagy csak használatba adná a saját cégének, aki albérletbe adná egy másik cégnek, azaz adóköteles bevétel csak a saját cégénél keletkezne?
Minkettőre van jogszabályi lehetőség. Az első esetben a magánszemélynél is keletkezik adóköteles bevétel, mellyel szemben vagy tételesen számol el költséget, vagy 10%-os átalányt, a saját cégnek adóelőleg levonási kötelezettsége van. A második esetben a magánszemélynél nem keletkezik adóköteles bevétel. A saját cégnél a kiszámlázott bérleti díj nettó árbevétel, a befogadott bérleti díj pedig igénybe vett szolgáltatás.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra