Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Ingatlanberuházás költségeinek elszámolása a hipában


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kalmar01 2020-07-14 23:56:48

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Az alábbi ügyben kérném a segítségét. Társaságunk társasházak építésével foglalkozik. Az elkészült Lakásokat értékesítjük adásvételi szerződéssel. A bevételek 2020-ban realizálódtak, azonban az építési anyagok költségei illetve az alvállalkozói díjak 2017, 18, 19- ben. Van lehetőség a 2020-as bevételt a korábbi években a készletek közé átvezetett (STKÁV-n) költségekkel 2020-ban csökkenteni? Vagy a teljes bevétel után csökkentő tétel nélkül meg kell fizetni az iparűzési adót? Mindkét opcióra olvastam cikket, hetek óta böngészem az internetet, és nem találok egyértelmű, megbízható választ. Segítségét előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-07-15 07:13:50

A Htv. 52.§ 32.pontja határozza meg az alvállalkozói teljesítések értékének fogalmát. Ennek alapján új lakások értékesítése esetén ilyennek minősül az az igénybe vett szolgáltatás tárgy évi értéke is, amelyet az építő írásban kötött vállalkozói szerződés alapján vásárolt meg. A felhasznált anyagköltség is abban az évben csökkenti a hipa alapját, amikor az 51-es számlaosztályban elszámolásra kerül, függetlenül attól, hogy a saját teljesítmény év végi elszámolásakor az 58-as számla számvitelileg semlegesíti az eredményhatását vagy sem. Azaz sajnos a bevételek és a hipa alap csökkentő tételek elválhatnak egymástól, mivel a Htv-ben a költségként való elszámolás (51,52.) a mérvadó mind az alvállalkozó, mind az anyagköltség esetében.
papattila

Szakértői hozzászólás

kalmar01 2020-07-15 08:40:13

Köszönöm szépen a gyors válaszát. Sajnálattal olvasom. :(

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra