Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

IPA megosztás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ifoldvar 2020-04-30 16:22:41

Egy KATA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó az általános szabályok szerinti adózást választotta az IPA-ban. 2019-ben két hónapig Karcagon volt bejelentve az IPA alá, márciustól elköltözött Monorra és márciustól december 31-ig Monoron volt bejelentve IPA alá. ( Karcagról kijelentkezett) Kérdésem, hogy az Iparüzési adót ebben az esetben hogyan helyes bevallani? Két külön bevallást kell beadni a fenti időszakokra, vagy egy bevallás egész évre és meg kell osztani a két város között? ( a két város IPA alapját külön meg lehet határozni) Ha meg kell osztani, akkor a megosztás módja mi lesz, ha az eszközérték nettóban nulla, de van beszerzési értéke, személyi jellegű ráforditás viszont nincs. Az eszközérték 10 %-át kell venni? Köszönettel Földváriné

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-01 08:41:23

Kedves Földváriné,
Egyetlen bevallást kell beadni, mindkét önkormányzathoz a teljes adóévet megjelölve bevallási időszakként. A leírtak alapján úgy tűnik, hogy a személy jellegű ráfordítással arányos megosztási módszert kell alkalmaznia. Megjegyzendő, hogy a kollégák jelentős része azonnal rávágja, hogy nincs eszközérték, de érdemes pontosan átolvasni a Htv. mellékletét, hogy mit tekint az anyagi jogszabály eszközértéknek! Ha valóban olyan tevékenységet végez, amelyhez nem használ tárgyi eszközt, akkor marad a személy jellegű ráfordítással arányos megosztás, annak ellenére, hogy egyedül dolgozó katás ev-nél ez nehezen értelmezhető. A Htv. melléklete alapján én az adóalap napi arányosítással történő megosztását tartom indokoltnak.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra