Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Iparűzési adó egyszerűsített adóalap választása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mantarkft 2023-06-07 14:37:44

Kedves Attila !
2023.05.31 előtt benyújtottam egy családi gazdaság ( 4 taggal ) iparűzési adóját egy tag nevében, felsorolva a többi tagot is az egyik betétlapon. A bevallás során jelöltem , hogy 2023 évre az egyszerűsített adóalap szerint állapítja meg az adóját ( tételes adó ) . 2023.06.01-én szembesültem vele, hogy adott esetben családi gazdaság esetében a tételes adó a tagokkal megegyező számú számszorosával íródik elő . ( 4 tag esetében 4*50 ezer ft , azza 200 ezer ft ) . A családi gazdaságnak több önkormányzatnál is van telephelye/ földterülete. Az önkormányzatokkal egyeztetve 2023.06.01-én újra benyújtottam az iparűzési adót, azzal a módosítással hogy nem jelöltem az egyszerűsített adózási mód választását. Az ügyintézők elmondása szerint , nem gond azt veszik érvényes bevallásnak, azt dolgozzák fel. Egy Önkormányzat viszont nagyon merev ez ügyben és nem tudtam elérni a többi Önkormányzathoz hasonló ügyintézést. Attilának esetleg lenne valami ötlete, tanácsa arra vonatkozóan, hogyan tudnám az iparűzési adó egyszerűsített adóalap választását visszavonni ? Mi tévő legyek most, el vagyok keseredve, tekintettel arra hogy 4 önkormányzat illetékességi területén is adózó 4 tagú családi gazdaság adófizetési kötelezettsége a tételes adó szerinti 250 ezer ft-ról 800 ezer ft-ra emelkedik.
Várom szíves iránymutatását , tanácsát.
Köszönettel mindig gyors és kielégítő válaszáért ...
Tisztelettel :
Andrea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-06-07 20:14:13

Kedves Andrea,
Jogszabály szerint május 31-ig volt lehetőség a nyilatkozat törlésére/pótlására, ki hogy hibázott. Tisztelet a kivételnek (a [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

mantarkft 2023-06-08 06:56:51

Nagyon köszönöm, kedves Attila!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra