Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Jogdíj


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

jurisz 2020-01-24 17:37:59

Tisztelt Szakértő!

A 19SZJA-val összefüggésben, egy olyan kérdésem lenne, hogy ügyfelem rendszeres bérjövedelme van. Emellett (önálló tevékenységből származó bevétele) szerzőként is tevékenykedik, melyből jogdíja származik. A jogdíjat nem közvetlenül a jogosulttól kapja, hanem a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettől. Az egyesület levonja az SZJA-t és az ügyfél így kapja meg a fennmaradó összeget.
Az SZJA-n kívül az Egyesület megfizeti a SZOCHO-t (5.800.000 Ft) is. Ennek mértéke meghaladja a szocho tv.-ben írt maximumát. Ez az összeg visszaigényelhető-e magánszemélyként? A másik kérdésem, hogy ebben az esetben a munkabér után továbbra is fizetni kell a Szocho-t?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
P. Veronika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-26 08:48:32

Kedves Veronika,
- Mivel a kérdésbeli esetben a szocho a kifizetőt terheli (nem levonja, mint az szja-t), ezért ennek nincs is felső határa és a magánszemélynél fel sem merülhet visszaigénylési lehetőség.
- A munkabér szintén olyan jövedelem, ami után a szocho a kifizetőt terheli. A kifizetőt terhelő szocho-nak nincs felső határa. Azaz igen, a továbbiakban is kell fizetni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra