Gyorskérdés
AIR - adózó és az adóhatóságok, képviselet, adóigazgatási eljárás, ellenőrzés, jogorvoslatok

Jogsértés megszüntetése miatt bírság?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ZV 2018-04-21 11:07:46

NAV méltányolta, hogy az egyszerűsített foglalkoztatotti bejelentés (17T1042E) – alaposan alátámasztott és prezentált technikai okokra hivatkozva – nem jött létre, továbbá, hogy az egyszerűsített munkaszerződés a helyszíni ellenőrzés során rendelkezésre állt, ezért egyrészt megállapította, hogy a cselekmény nem be nem jelentett foglalkoztatásra irányult, abban szándékosság nem volt, másrészt bírságolt a kiszabható maximális összeg 5%-ban a kellő körültekintés hiányára hivatkozva.
A jogsértés megszüntetése végett a bejelentés (17T1041), a járulékok bevallása és megfizetése utólag megtörtént a Tbj. szabályai („normál munkaviszony”) szerint.
Fél év elteltével a Munkaügyi Hatóság eljárást indít azért, mert az alkalmazott bejelentése (17T1041) későn történt meg, holott a bejelentés elmaradásáért a NAV már bírságolt és ez utóbbi bejelentés nem egy kései bejelentés, csupán egy technikai jellegű cselekmény a jogsértés megszüntetésére. Honnan kerülhetett ez a Munkaügyi Hatóság látóterébe? Jogos-e az eljárása? Bírságolhat-e ezért?

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2018-04-22 10:54:55

A munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény 7.§ /1/ bekezdése alapján munkaügyi bírság szabható ki a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt. A 6/A.§ (1) bekezdés alapján ez nem is mellőzhető - ellenben a (2) bekezdése szerint nem szabható ki munkaügyi bírság, ha
a) * a foglalkoztató a munkaviszony létesítésének vagy megszűnésének (megszüntetésének) bejelentésére vonatkozó kötelezettségét a hatósági ellenőrzés megkezdéséig a tényleges foglalkoztatás teljes időtartamára vonatkozóan teljesítette. Esetleg még meg lehetne, hogy a kkv-birságszabály itt alkalmazható-e,

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra