Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Jogutódlás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

1244 2019-12-17 05:45:22

Tisztelt Attila!

Biotech USA-val volt franchise szerződés. Az üzlethelyiséget a Biotech USA bérelte, cégünk a Biotech USA-tól. Az árukészlet bizományosi értékesítés keretén belül fogyott. A franchise szerződés közös megegyezéssel felmondásra került. Az üzleteket a Biotech USA üzemelteti tovább, rögtön a következő naptól, a mi 3 alkalmazottunkkal. Nincs megegyezés a két fél között, hogy megvalósul-e az Mt. 36§ (1) szerinti jogutódlás. Sajnos a 15 nappal korábbi tájékoztatást elmulasztottuk mert a Biotech USA tanácsát követve közös megegyezést szerettünk volna a dolgozókkal aláíratni de az egyik dolgozó az utolsó napon közölte, hogy nem írja alá. Jelenleg mindkét cégnél állományban vannak a dolgozók.
Ebben kérném a véleményét. Köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-12-17 18:43:20

Az Mt.VI. fejezete nem köti előzetes megállapodáshoz a munkáltatói jogutódlást, így az -a feltételek teljesülése esetén- a törvény erejénél fogva létrejön. Mivel az új üzemeltető egy működőképes gazdasági egységet vesz át, változatlan tevékenységgel, így a 36.§-ban rögzített feltétel teljesül, a munkáltatói jogutódlás létrejön. A régi munkáltatónak nem kell a munkaszerződéseket megszüntetni a volt dolgozóival, hanem a munkaszerződések automatikusan megszűnnek (63.§ (1)e)), melyhez nem szükséges a dolgozók beleegyezése.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra