Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Kamat magánszemély


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

fuggerbook 2020-01-23 16:26:23

Tisztelt Szakértő!
Társaságunk a tulajdonosok által kölcsönadott pénzeszközei után negyedévente kamatot fizet. A tulajdonosok nem vezető tisztségviselők, nem személyesen közreműködő tagok, nem állnak munkaviszonyban a társasággal. A 2019-es évben folyamatosan problémát okozott a 08-as bevallások beadása, mert egyszerűen nem tudjuk beazonosítani, hogy ez a megszerzett kamatjövedelem minek minősül az szja rendszerében? A NAV folyamatosan 1041-es bevallást hiányol a tulajdonosokra. Ha nem rendeljük magánszemélyhez a 08-ban akkor csak kamatjövedelemként tudjuk kezelni, de a törvény szerint ez nem számítana annak. Abban sem vagyunk 100%-an biztosak, hogy szocho fizetési kötelezettség van e utána, a hivatal szerint nincs, mert meghaladja a korlátot a megfizetett szocho, máshonnan azt a tájékoztatást kapjuk, hogy egyéb jövedelemnek számít, vonjunk kifizetői szochót és rendeljük magánszemélyhez a kifizetett kamat összegét a 08-ban, de akkor kellene 1041-es is, amit nem tudunk beadni, mert nincs jogviszony.

Ebben a kérdésben várnánk segítő válaszukat.
Köszönettel:
Bernadett

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-24 14:06:54

Kedves Bernadett,
A kérdésbeli jövedelem valóban nem számít kamatjövedelemnek az szja fogalom rendszerében, hanem egyéb jövedelemként lesz adóköteles, 15% szja-val és 17,5%-os kifizetőt terhelő szocho-val, melynek ebben az esetben nincs felső határa. 1041-est nem kell/nem lehet benyújtani, hiszen nem jön létre biztosítási jogviszony.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra