Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Kapcsolt-e a két vállalkozás?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

borondine 2020-01-24 12:47:40

Tisztelt Szakértő Úr!
"A" Kft -nek 100 %-ban tulajdonosa egy "X"magánszemély tag, legfőbb szerv hatáskörét is ez a tag gyakorolja.Cégvezető kinevezésére nem kerülhet sor.A társaság ügyvezetésére és képviseletére jogosult ügyvezető "Y" magánszemély,vezető tisztségviselő,ki a társaság ügyvezetését munkaviszonyban látja el."X" és "Y" magánszemélyek között semmilyen kapcsolat nem áll fenn.
"X" tag 50 % tulajdoni résszel rendelkezik egy "B" Kft-ben is, és a társaság ügyvezetését is Ő látja el munkaviszony keretében,"B" Kft többi tulajdonosával nincs semmilyen kapcsolatban.Azt szeretném megkérdezni,hogy "A" és "B" Kft kapcsolt vállalkozásnak minősül-e?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-24 13:56:43

Nem igazán tudom, hogy mit ért "A" Kft esetében azon, hogy X magánszemély tag gyakorolja a "legfőbb szerv" hatáskörét. Értelmezésem szerint egy Kft esetében a legfőbb szerv az ügyvezetés. A kérdésbeli esetben az ügyvezető egy külsős tag, azaz ezen a jogcímen fel sem merülhet a kapcsolt viszony. Ami a többségi befolyást illeti, X magánszemély ugyan "A"-ban többségi tulajdonnal rendelkezik, de "B-ben már nem és nincs is olyan másik személy, aki mindkét társaságban többségi befolyással rendelkezne. Következésképp a két cég nem áll kapcsolt viszonyban.
papattila

Szakértői hozzászólás

borondine 2020-01-24 20:34:39

Köszönöm szépen a válaszát!A "legfőbb szerv hatáskörét is "X" tag gyakorolja " szöveget az alapító okiratból vettem .

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra