Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Kapcsolt felek


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

19980531 2020-02-20 20:47:47

Kedves Attila,
1. Ha egy Kft többségi tagja és ügyvezetője tagi kölcsönt nyújt a Kft-nek, akkor szerződés napjával kell a Kft-nek bejelenteni a kapcsolt viszonyt, van -e értelme kijelenten míg többségi tag, hisz a tagi kölcsönt hol visszakapja, hol újra befizeti.
2.Adott két kapcsolt Kft ( tulajdonos is egy, ügyvezető is)az egyik átvette a másik tevékenységét, emiatt a figyelmetlen magánszemély vevők, egy ideig még mindig a régi Kft. bankszámlájára utalták a kiszámlázott összeget. Viszont a Kft elköltötte más pénzét. Az addig rendben, hogy az egyiknél ez a summa követelés, a másiknál kötelezettség, s a tulajdonos/ ügyvezető megbeszéli saját magával, hogy kölcsönnek minősíti.A kapcsolt viszony ebben az esetben az első téves utalás időpontjával kell bejelenteni? Köszönöm, Gabi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-21 16:30:22

Kedves Gabi,
1. Egészen pontosan a szerződéskötést követő 15 napon belül áll fenn a bejelentési kötelezettség az Air. Vhr. 16.§-a alapján. Tényleg nincs értelme a kijelentésnek, ha a kölcsönök gyakoriak.
2. Szerintem ez nem tekinthető bejelentés köteles "szerződéskötésnek", egyszerűen egy jogtalanul vissza nem utalt összegről van szó.
papattila

Szakértői hozzászólás

19980531 2020-02-21 17:02:35

Köszönöm, Gabi

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra