Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Kapcsolt felek közötti piaci ár korrekció


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

orszag77 2019-10-22 10:17:44

Tisztelt Szakértő!

A következő két kérdésben kérném a segítségét:
1. kérdés

“A” és “B” kft a társasági adóról szóló törvény szerint kapcsolt vállalkozások és mind a két cég alanya a társasági adónak. Az “A” kft a tulajdonában lévő ingatlant 25 millió Ft-ért (20 millió Ft az épület és 5 millió Ft a telek értéke) eladja a “B” kft-nek. A független értékbecslő által készített véleményből megállapítható, hogy az ügylet nem piaci áron került lebonyolításra, mivel az ingatlan értéke 30 millió Ft (24 millió Ft az épület és 6 millió Ft a telek értéke). A társasági adó bevallás elkészítésekor mennyivel fogja korrigálni az adóalapot az eladó (“A” kft) és mennyivel a vevő (“B” kft) kft? A vevő, aki értékcsökkenést számol el az épületre (tételezzük fel, hogy kevesebb a maradványérték, mint a mostani vételár), minden évben korrigálja az écs összegét, hogy az a piaci értékre legyen számolva? Vagyis ennek a korrekciónak a hatása több éves?

2. kérdés

Ha bármelyik cég KIVÁ-s, akkor a törvény megfogalmazása a követekző : “ az adóalapot a szokásos piaci ár és az ügyleti érték különbségével úgy módosítja, hogy az olyan adóalapnak feleljen meg, mint ha független vállalkozással kötött volna szerződést”, megállapodást. (KIVA 20. § (5) Tegyük fel, hogy a KIVA-s cégnek semmilyen adóalap módosító tétele nincs, azaz kvázi a bruttó bérek után fizeti a KIVÁ-t. Ekkor, ha a kapcsolt ügyletet a piaci áron könyvelné le, számolná el, az adóalapja nem változna, mert a bérekre annak nincs hatása. Hogy kell értelmezni a KIVA törvényben, hogy „a különbözettel úgy módosítja, mintha független felek” lennének? Számomra az a zavaró a megfogalmazásban, hogy nem az van a törvényben, hogy „annyival” módosítja, hanem az, hogy „úgy”.

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Rókáné Ország Szilvia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-22 14:47:15

Kedves Szilvia,
1. Az eladónál egy kötelezettségről, a vevőnél egy lehetőségről beszélünk (Tao tv. 18.§). Az eladónak 5 millió forinttal kell növelnie a tao alapját (xx29-es bevallás 04-02.lap 18.sor). A vevőnél viszont csak akkor választható lehetőség, ha rendelkezik az eladó nyilatkozatával, hogy ő megnövelte az adóalapját. A vevő az adóalapját úgy módosítja (csökkenti), mintha a tao tv. szerinti écs-t a 30millió után számolta volna el, azaz a hatás több éven keresztül fog érvényesülni. A maradványértéknek nincs jelentősége ebben az ügyben, mivel az számviteli kategória, nem adózási.
2. Értelmezésem szerint a különbözettel, azaz 5millióval kell növelnie a kiva alapját. Megjegyzendő, hogy a piaci ártól akármilyen irányban történt eltérés esetében alkalmazandó a kiva alap módosítás (csökkentés vagy emelés), kötelezően, még kedvező esetben sem opcionálisan.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra