Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Kapcsolt vállalkozás családi gazdaság


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

andreatorma 2021-01-31 17:07:36

Kedves Attila!
Adott egy már működő (nem újonnan alakult) egyszemélyes Kft, aki 2021.02.01-től bejelentkezett a KIVA hatálya alá.
Kérdésem a kapcsolt vállalkozásokkal kapcsolatban merült fel:

Adott egy egyszemélyes Kft, ahol a tulajdonos a vezető tisztségviselő is. Fiának van egy családi gazdasága ahol ő a családi gazdaság vezetője, mint egyéni vállalkozó (2021-től a törvény erejénél fogva már őstermelői minőségben). A családi gazdaságban 5-en vannak tagok : a fiú, a fiú 2 gyermeke, a fiú felesége, és a fiú édesanyja (aki egyben a Kft tulajdonos/vezető tisztségviselő felesége is).
A Kft kapcsolt vállalkozásának minősül-e a családi gazdaság? A NAV ügyintéző véleménye szerint a TAO tv szerint nem, mert nem jogi személy, stb. De szerintem a Ptk. megfelelő rendelkezéseit is alkalmazni kell, ami miatt úgy gondolom, hogy mégis kapcsoltnak minősül.
A kérdés megnyugtató tisztázása a KIVA belépési értékhatár miatt fontos, mert kapcsoltság esetén nem tehette volna meg a bejelentkezését (bevételi értékhatár túllépése), illetve 30 napon belül vissza kell vonnia azt. Kérem szíves véleményét.
Köszönöm
Andrea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-02-01 16:26:11

Kedves Andrea,
A családi gazdasággal/őcsg-vel szemben valóban nem értelmezhető a kapcsolt viszony, viszont a gazdaság nevében értékesítő (azaz adószámmal rendelkező) magánszemélyekkel szemben már szerintem igen.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra