Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Kapcsoltsági besorolás számviteli törvény szerint


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hajnalkati 2021-06-17 16:57:52

Tisztelt Szakértő! Egy cég mérlegének összeállítása során a számviteli törvény szerinti kapcsoltsági kategóriákba kell besorolnom az egyes személyek, szervezetek felé fennálló követeléseket, kötelezettségeket. Kérdésem, jól értelmezem-e a szabályokat. 'A' Kft 100%-os tulajdonosa Gipsz Jakab. Gipsz Jakab kölcsönt vett fel 'A' Kft-től. Ezt a követelést az Egyéb követelések sorban tüntetem fel, mert magánszeméllyel szemben a Számviteli törvény nem állapít meg kapcsoltsági fokot. 'A' Kft. 100%-os tulajdonosa a 'B' Kft-nek, és minősített többségi befolyással rendelkezik (95%-os tulajdonos) 'C' Kft-ben. Ezek alapján az 'A' Kft mérlegében a 'B' és 'C' Kft-vel szembeni követeléseket, kötelezettségeket a kapcsolt vállalkozásokkal szembeni követelések, kötelezettségek közé soroljuk. 'B' Kft a 'D' Kft-ben 45%-os tulajdonnal rendelkezik, ezáltal 'A' Kft-nek 'D' Kft-vel szemben fennálló követelése a jelentős tulajdoni részesedésű társaságok közé lesz besorolva. Gipsz Jakab 100%-os tulajdonos 'E' és 'F' Kft-ben, de az ő esetükben számviteli szempontból nem releváns a kapcsoltság vizsgálata 'A' Kft mérlegének összeállításakor. Helyesen jártunk el a fentiek szerint? Válaszukat előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-18 15:04:16

Igen, helyesen jártak el a számviteli minősítés során.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra