Gyorskérdés
KKV - Kis- és középvállalkozások

KATA bevétel


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

iki 2020-10-27 11:03:14

Üdvözlöm
Két kérdésem lenne:
1 .Adott egy szerződés, szerződés szegés történik, szerződésben rögzített kártalanítás végrahajtó útján behajtásra kerül. Bejövő összeg a KATA törvény 2.§ 12/e bekezdésébe sorolható-e? (nem bevétel).

2. Más nevében folytatott "közvetítői" tevekénységből befólyt összeg egésze KATA bevételnek számít-e, vagy csak annyi amennyit ügyben megállapodtunk és számlázásra kerül ?
(megbízás alapján értékesítek 100 egységért, 100 egység be folyik hozzám, ebből 10 egység ténylegesen az enyém, a maradékot megbízónak továbbítok)

Köszönöm szépen.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-28 13:00:57

1. Értelmezésem szerint nem tartozik az említett törvényhely fogalmába, azaz katás bevételnek tekintendő (ez nem kártérítés és nem is kártalanítás, hanem bánatpénz, ami tulajdonképpen annak a szolgáltatásnak az ellenértéke, hogy az eladó nem alkalmazhat jogkövetkezményt az elállás miatt).
2. Ügynök, aki nem a saját nevében értékesít és csak a jutalékra jogosult (az árut nem ő számlázza, csak a jutalékot a megbízónak). Ebben az esetben csak a jutalék lesz katás bevétel. Bizományos az, aki a saját nevében értékesít (azaz az árut ő számlázza), a haszna a beszerzési ár és az eladási ár különbözete lesz. Ebben az esetben az árut ő számlázza, azaz a teljes számlaérték katás bevétel lesz.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra