Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Kata és a kapcsolt vállalkozás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

smalltaxkft 2020-10-21 09:43:48

Tisztelet Szakértő!
Az alábbi kérdésre keresünk választ: Egy kft -ben anya 90% -os az apa 10% tulajdonos. Van egy fiók aki Katás vállalkozó a céghez semmi köze. A fiú 2021-ben adatfeldolgozást számlázna a Kft -be. Sok helyen olvastunk utána ,de egyértelmű választ nem kaptunk. Válaszát köszönjük: Malmosné

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-21 20:22:02

Kedves Malmosné,
Nincs jó hírem: a fiú kapcsolt viszonyban áll a Kft-vel.
papattila

Szakértői hozzászólás

smalltaxkft 2020-10-22 13:41:14

Tisztelet Papp Attila!
A TAO törvény 1996.évi LXXXXI.törvény 4§ 23.B pontja: a PTK.alapján ha Közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással rendelkezik a gazdasági társaságban.Az eV fiú esetében mivel nem tagja a cégnek sem az ügyvezetésben ,sem a többségi befolyás fogalma nem értelmezhető.Ezért gondoltuk,hogy nem lesznek kapcsoltak.
Most már végképp tanácstalan vagyok
Üdvözlettel: Malmosné

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-22 14:32:53

Igen, de a közeli hozzátartozók tulajdonrészét össze kell vonni, így a családi cég olyan, mintha a fiúé lenne (Tao tv. 4.§ 23.c)).
papattila

Szakértői hozzászólás

smalltaxkft 2020-10-24 17:23:38

Tao Tv 4.§ 23c: Akik az adózóban és más személyben többségi befolyással rendelkezik ,harmadik személynek kell tekinteni.
A fiú a Kft-ben senki ,az egyéni vállalkozóban anya és apa senki.
Nem egyértelmű miért lenne kapcsolt.igaz van egy PM állásfoglalás mely szerint nem kapcsolt és van egy NAV -os mely szerint az. Más szakértők válasza alapján 8 Ruszin Zsolt és mások) a TAO tv. 4§ 23 b alapján nem kapcsolt.
Válaszát köszönöm .
Nem kötekedni akarok de szerintünk ez a kapcsoltság megállapítás jövőre nagyon fontos lesz.

Üdv Malmosné

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-25 08:43:15

Természetesen én is csak egy vagyok a sok gondolkodni próbáló tanácsadó közül, ráadásul még olyan jól csengő nevem sincs, mint az Ön által említett kollégáé (jóllehet én nem is arra a törvényhelyre hivatkozva alapozom az álláspontom). A továbbiakban is azt gondolom, hogy a kérdésbeli esetben a Kft és az egyéni vállalkozás kapcsolatknak minősülnek, mely tényt a Kft-nek 15 napon belül be is kell jelenteni, ha köztük bármilyen jogügylet jön létre.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 5 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra