Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Kata időszaki jövedelem számvitelben


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

durcingo 2022-09-19 17:19:03

Tisztelt Szakértő!
Betéti Társaság 08.31-ig kata adózásban volt, 09.01-től tao vagy kiva szerint adózik. (nem egy cégről van szó).A katában kiállított bevételi utalásos számlája a számviteli időszakban érkezik meg a bankszámlájára. Kata időszakból is maradt a bankszámláján még pénzösszeg. A kérdésem az lenne, hogy ezek a korábban már leadózott bevételek kivehetők e úgy, hogy a nyitómérlegben kötelezettség van feltűntetve a tag felé, és az eredménytartalék ezáltal kevesebb. Elvileg a katás időszaki bevétel kifizetésének adóvonzata nincsen? Vagy az eredménytartalékba kerül az egész, és akkor csak következő évben osztalékként lehet kifizetni, szintén plusz adófizetés nélkül?
Köszönöm válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-09-19 19:33:36

Az utóbbi a helyes válasz: eredménytartalék lesz a nyitó mérlegben és osztalékként vehető fel. Ha csak katás tagok voltak a Bt-ben és alapítása óta katás volt, akkor biztosan adómentes lesz az osztalék. Ha úgy tért át a katára, csak katás tagok voltak és nem volt osztalék utáni adót kiváltó adó alapját csökkentő tétel, akkor is biztosan adómentes lesz az osztalék. Egyéb esetekben már nem feltétlen.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra