Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Kata melletti tevékenység


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kontatrade 2023-01-19 12:01:25

Tisztelt Szakértő! A 2022. évi XIII. törvény a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvény lent idézett részében kérném az értelmezési segítséget, mivel egy előadáson azt mondták, hogy e szerint katás egyéni vállalkozó az egyéni vállalkozói tevékenységeit nem végezheti egyszerűsített foglalkoztatásban. "A főfoglalkozású egyéni vállalkozó az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény szerinti egyéni vállalkozói nyilvántartásban rögzített tevékenysége(i) alapján keletkező adó- és más közteherfizetési kötelezettségének választása és jogosultsága esetén e törvény szabályai szerint tehet eleget." Ez vonatkozik akkor a munkaviszonyára és esetleges megbízási jogviszonyára is? Pl. egy katás villanyszerelő nem vállalhat egyéb jogviszonyokban villanyszerelő munkakörben munkát? Köszönettel!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-01-20 06:04:08

Nem tudok egyetérteni az előadáson elhagzottakkal. Viszont az igaz, hogy hogy más, független formában nem végezheti ugyanazt a tevékenységet, mint ami az ev nyilvántartásában szerepel. Azaz munkaviszonyban (ilyen az efos-jogviszony is) végezhet villanyszerelést, de megbízási jogviszonyban nem.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra