Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

KATA-rók TAO-ra áttérés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

siren8 2021-01-12 14:32:28

Mi a helyes eljárás ha a 2021.01.01-től KATA szerinti adózásról TAO szerinti adózásra áttérő betéti társaság 2021.januárjában számlázta le a 2020. december havi IT tanácsadási díját.
A KATA tv. szerint ez a bevétel nem KATA adóalap, mert a kisadózókról szóló törvény megfogalmazása alapján az adóalanyiság utolsó napján megszerzett bevételnek azt az összeget kell tekinteni, amely a kisadózó által kiállított bizonylat alapján illeti meg a kisadózót, de azt az adóalanyiság utolsó napján még nem kapta kézhez. Tehát ha a számlát nem állította ki a kata-alanyiság időbeli hatálya alatt és a bevételt sem kapta meg, akkor az nem minősül kisadózói bevételnek.
A számviteli törvény értelmében ezen bevételét nem lehet 2021-es évre bevételként elszámolni, hanem a nyitó mérlegben követelésként kell előírni, a befolyt összeg pedig ezen követelését csökkenti majd 2021-ben.
A fenti két törvényi helyből adódóan ez a bevétel sem a KATA sem a TAO alapját nem képezi?
Mennyiben módosul az elszámolás, ha a társaság mikrogazdálkodói beszámolót kíván készíteni 2021-ben?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-13 04:42:55

Valóban, a Katv. 2.§ 12. pontjában található megfogalmazásból ez olvasható ki (megjegyzem, számomra elfogadhatatlan, hogy a bizonylat kiállításának időpontja meghatározó lehet, hogy mely törvény alatt adózzon, hiszen egyértelműen katás időszakhoz kötődik a számviteli/polgárjogi teljesítés; a költségét nem számolhatom el, mivel kata alatt nincs költségelszámolás, viszont a bevételét meg nem kata alatt számolom el, mert esetleg a számlázáshoz szükséges adatok csak 2021-ben állnak rendelkezésre, nonszensz). Értelmezésem szerint nem szerepel a nyitó mérlegben mint követelés és a tao alatt fog adózni. A mikronál ugyanez a helyzet.
papattila

Szakértői hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-14 05:47:48

Most olvastam egy kevésbé vad megoldást, mint amit én javasoltam. Az egész ötletelés kiindulópontját az adja, hogy ez ügyben hiányos a jogszabályi szabályozás. A korábbi válaszomban csak az adózásra koncentráltam, figyelmen kívül hagytam a számviteli szabályokat. A helyes megközelítés az lehet, ha a meglévő szabályokat alkalmazzuk, majd a hiányosságokat észszerű (vagy annak tűnő) megoldással pótoljuk. Ennek fényében, mivel a számviteli szabályok egyértelműek, ezért a decemberi (azaz katás időszakhoz kapcsolódó) teljesítés a nyitó mérlegben vevő lesz (a mikronál szintén). De hogy valamelyik törvény alatt adózzon, ezért a 2021.évi tao bevallásban egy egyéb-egyéb soron adóalap növelő tételbe indokolt betenni (jóllehet erre nincs konkrét törvényi rendelkezés, de nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy ennek a tételnek az adóztatásáról lemondana az állam).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra