Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

KATA-s bevétel TAO időszakban folyik be


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

CondAccit 2022-08-13 16:21:40

Tisztelt Szakértő!
KATA hatálya alól TAO hatálya alá átkerülő betéti társaságra a Sztv. 2/A. § (3) szerint a jogelőd nélkül alapított vállalkozókra vonatkozó előírásokat kell megfelelően alkalmazni. Értelmezésem szerint ez azt (is) jelenti, hogy a nyitómérlegben nem szerepelhetnek követelések a KATA időszakában kiszámlázott ám még be nem folyt bevételek kapcsán. Ha már a TAO időszakában befolyik a KATA bevétel, akkor az T384-K911 lesz (mivel nincs nyitó követelés), amit majd az új KATA tv (2022. évi XIII. törvény a kisadózó vállalkozók tételes adójáról) 25. § szerint: A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 28. §-a a következő (12)-(14) bekezdéssel egészül ki: „(12) A kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alól a társasági adó hatálya alá áttért adózó a társaságiadó-alap megállapításakor az adózás előtti eredményét úgy módosítja, hogy ne tartalmazza azt az adózás előtti eredményben elszámolt összeget, amelyet az adózó a kisadózó vállalkozás bevételeként már figyelembe vett, vagy amely költségként, ráfordításként e bevételhez tartozik. Azaz a KATA időszakában kiszámlázott, de a TAO időszakában befolyt ellenérték nem képez majd adóalapot.
Helyes-e ez a levezetés és amennyiben igen, akkor hogyan és mikor jut hozzá ehhez a befolyt összeghez adómentesen a volt KATA-s, milyen főkönyvi számlákat érintő könyvelések szükségesek (nyitó ha van, befolyás, mentesítés, utalás)?
Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-08-14 06:25:24

Igen, jól gondolja: nem lesz benne a nyitó mérlegben (kivéve, ha az esetleges áfa már esedékes és nem fizették meg), előírja a számviteli tv. szerint a teljesítés időpontjával (T311-K91-92/467, ha van áfa) és a 29-es tao bevallásban egy egyéb soron adóalap csökkentő tételként kell szerepeltetni. A befolyó ellenérték T38-K311.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra