Gyorskérdés
TÁMOGATÁSOK - Támogatások, pályázatok

KATA-s Bt általi adomány gyűjtés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2020-07-13 16:18:03

Kedves Attila,

Egy alanyi mentes KATA-s Bt SEO-val foglalkozik. Most kitalálta, hogy bajba jutott embereknek létrehozna honlapokat, ahol tájékozódhatnának, hogy mi a teendő. Ugyanezen a honlapon lenne lehetőség támogatni a céget (főleg magánszemélyek által), a befolyó pénzből pedig ezeket a honlapokat fejlesztené.
Példaként a 444.hu-t említette az ügyfél, ők egy zrt, az ő honlapjukon is van "támogass" gomb, tehát valahogy biztosan elszámolható.

A kérdések a következők:
1. végezhet-e ilyen "non-profit" tevékenységet a Bt és ha igen, ahhoz új TEÁOR kell vagy elég a meglévő (hiszen valójában most is csak honlapokat fejleszt és kereső optimalizál). Vagy adománygyűjtéshez kell valami más is?
2. Milyen bizonylatot kell kiállítani a kapott pénzről? Az aggaszt, hogy más nevére fog szól a bizonylat (számla?), mint aki a szolgáltatást kapja (támogató vs bajba jutott emberek). Ez nem lenne fiktív számlázás (a gazdasági esemény nem a számlában feltüntetett felek között jött létre)?

Ha működik is a dolog, gondolom a KATA bevételbe beszámít az adomány is.

Van-e esetleg bármi, amit még tudnom kell?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-07-17 14:09:05

Kedves Ceasar,
1. Fogadhat támogatásokat, ehhez nem kell új tevékenységet bejelenteni, hiszen ez nem is egy tevékenység ellenértéke lesz.
2. Ha banki utalással kapja a támogatást, akkor maga a banki kivonat lesz a bizonylat, ha készpénzben, akkor minimálisan egy bevételi pénztárbizonylatot szükséges kiállítani. Az említett bizonylatokból ki kell derülnie, hogy támogatásként veszi át az összegeket. Ha a banki bizonylatból ez nem derülne ki, akkor indokolt lehet egy külön igazolást kiállítani. Az ingyenesen nyújtott szolgáltatásról csak akkor kell (nem fizetős) számlát kiállítani, ha adóalap képződik az Áfa tv. 69.§-a alapján.
3. Igen, a kérdésbeli támogatások katás bevételnek minősülnek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra