Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

KATÁ-s bt., bevételének kifizetéese


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

sala1 2019-11-29 09:40:18

T. Szakértő ÚR !
Sehol nem találni egyértelmű előírást az alábbi problémákra:
1./ Csak a beltag végez munkát. A teljes bevételt /nem osztalékot/ felveheti-e ? A munkát nem végző kültag jogosult-e a bevételből részesedni ? Tudomásom szerint nem.
Egyébként amikor még társasági és számv.törvény alá tartozott a később KATÁ-vá alakult cég, akkor a beltag vagyoni betétje 95 % volt, amely szerintem már nem képezheti KATÁ-s bevétel felosztási arányát. Jól gondolom?
2./ Némileg hasonló a kérdés ezen pont tekintetében is:
a./ A kültag is végez munkát. Amig társ.és számv.törvény alá tartozott a bt, az osztalék felosztásánál a kültag 10 %-kal részesedett, A KATA hatály alatt /kültag is Katás/ hogyan határozható meg a bevételből történő részesedése.
Mi van akkor, ha a kültag nem KATÁ.s?
Választ várva, köszönettel: sasi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-29 15:13:08

Kedves Sasi,
1. Ha a tagok úgy döntenek, hogy a beltag személyes közreműködői díja a teljes bevétel, akkor ez nem ütközik jogszabályba. Az sincs előírva, hogy a személyes közreműködést nem végző tagnak feltétlen kell jövedelemben részesülnie. Arra sincs előírás, hogy osztalékot kelljen fizetni, még akkor sem, ha van szabad eredménytartalék (bár ez egy bevételi nyilvántartást vezető katás Bt-nél nem is értelmezhető).
2. Ha a kültag is katás, akkor egyszerű a helyzet: ami a személyes közreműködői díjon felül marad, azt alap esetben tulajdoni aránynak megfelelően osztják szét, vagy ha megállapodást kötnek, akkor ettől eltérően is rendelkezhetnek. Ha nem katás a kültag, akkor szintén a költségeken felüli részt osztják szét az előző mondatban leírtakhoz hasonlóan, annyi különbséggel, hogy a kültagnál ez az összeg osztalékként lesz adóköteles (Szja tv. 66.§ (1)af)).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra