Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Kata-s bt-ből kifizetés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bettina 2019-11-12 17:36:21

Kata-s bt beltag kisadózó, kültag heti 5 órás munkaviszonyos. Ha felvesznek a bankból pénzt, a kültagnak vagy a beltag magánbankszámlájára utalnak pénzt, automatikusan a kültagnál osztalék-kifizetésnek minősül? Ha igen, a kifizetett összeg az osztalék nettója és fel kell bruttósítani? Köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-13 05:32:28

Nem szerencsés év közben a kültag bankszámlájára utalni pénzt, mert az valóban adóköteles jövedelemnek minősül. Ugyanakkor ez nem lehet más, mint osztalékelőleg, ugyanis osztalékot csak az üzleti év lezárását követően lehet elméletileg megállapítani, még akkor is, ha a katás Bt nem alanya a Szt-nek. Sőt, egy meglódult fantáziájú adóellenőr akár még munkaviszonnyal kapcsolatos kifizetésnek is minősítheti...Tanácsom az, hogy ha marad osztalékalap, akkor azt évente egyszer, kifejezetten ilyen megjegyzéssel fizessék ki a kültagnak, addig csak a katás beltag vegyen fel pénzt.
papattila

Szakértői hozzászólás

bettina 2019-11-13 18:43:36

Köszönöm, a válaszával kapcsolatban még felmerült két gondolat. Ez azt jelenti, hogy a bankszámláról kültagnak utalt pénz osztalék/előlegnek minősül, pedig a taggyűlés nem ült össze, így nincs határozat sem osztalékfizetésről? 1./ Összességében: ha bármelyik nevére van utalva pénz, vagy terminálból pénzfelvétel, ez mind osztalék/előleg, csak a KATA-s beltag már ebből nem adózik?
2./ Az összes utalt pénz+felvétel a bankból = összes osztalék, amelyet a kültag részesedésének %-ban állapítok meg?
Köszönöm szépen!!!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-15 04:59:47

1. A tag egy cégből két jogcímen vehet ki pénzt: 1. a munkája ellenértékeként (munkabér, személyes közreműködői díj, megbízási díj), 2. osztalék formájában. Ha a beltag az 1.pont szerinti javadalmazását veszi fel, akkor az nála a kata keretösszegéig adózott jövedelemnek tekintendő. Ha viszont nem az 1.pont szerint, akkor csak a 2.pont szerinti jövedelem lehet, ami a beltagnál adózott jövedelem a kata miatt, de a kültagnál osztalékként adóköteles, az általános szabályok szerint.
2. Ez azért nem ilyen egyszerű, mert az Szja tv. 66.§-a a kültag esetében azt tekinti adóztatandó osztaléknak, amit a vállalkozás "nyereségéből" fizetnek. Ehhez először az eredményt kell kiszámolni, ami azért körülményes, mert a katás Bt-nek csak bevételi nyilvántartást ír elő a Katv.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra