Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

KATA-sok 2022-es HIPA bevallásai


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2023-01-14 17:51:35

Kedves Attila,

A KATA-sok 2022-es HIPA bevallásai körül nem tiszta még a dolog.

1. Az első kérdés az időpont. Az Önkormányzat tájékoztatása szerint nem kell jan.16-ig beadni. Más forrásból viszont azt hallottam, hogy aki szünetelt, annak kell. Tehát a kérdés, hogy a május 31 mindenkire azonosan érvényes vagy vannak kivételek, akiknek jan.16-ig be kell adni?

2. A másik a bevallások darabszáma és az adókedvezmény érvényesítése (vegyük példának Gödöllőt, ahol 2 Mft adóalapig nem kell fizetni).

A) akik nem KATA-sként folytatták 09.01-től: mivel a KATA-sok adóalapja 08.31-ig 2 Mft alatt van, akkor erre az időszakra (01.01-08.31) beadunk egy külön bevallást az adókedvezmény igénybevételével, majd a 09.01.-12.31 időszakra egy általános (nem KATA-s) bevallást? És ha még azzal együtt sem éri el a 2 Mft-ot, akkor ott is adókedvezményt veszünk igénybe? Össze kell-e egyáltalán számítani? Vagy ha valaki a két időszakban együtt átlépi ugyan a 2Mft-ot, de külön-külön nem, megtehetjük-e, hogy a 08-31-ig tartó időszakot nem bolygatjuk, hanem majd csak a 09.01-től kezdődő időszakra szóló bevallásában érvényesítjük a kedvezményt, ha ott önmagában 2 Mft alatt van (persze attól függően, melyikkel jár jobban)?


B) akik KATA-sként folytatták: ha jól tudom, nekik össze kell számítani az évet és 1 bevallást benyújtani, de csak ha pl szünetelés volt és emiatt 2 Mft alá csökken az adóalap (merthogy KATA-sként a teljes évre 2,5 Mft az adóalap, így kedvezmény nem is járna szünetelés nélkül), ugye? Ekkor a bevallás 01.01-12.31 időszakra fog szólni?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-01-17 08:30:49

Kedves Ceasar,
1. A tételes hipa-t fizető régi katásnak, új katásnak nem kell bevallást benyújtaniuk. Ha adókedvezményt szeretnének igénybe venni, akkor a bevallási határidő január 16. Aki szeptembertől nem katás, annak a 2.időszakról május 31-ig kell a bevallását benyújtania.
2. A) Két bevallást kell benyújtani a két időszakra és a 2 milliós adómentességi keret külön-külön értendő, mivel két önálló hipa adóéve lesz 2022-ben.
2. B) Ebben az esetben is két önálló hipa adóév van 2022-ben. Következésképp 2 bevallást kell beadni, ha szünetelt, adókedvezményt vagy mentességet akar igénybe venni. Bevallási határidő: január 16.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra