Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Katás Bt


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

34770 2021-10-26 21:45:50

Tisztelt Szakértő !

A KATA-s bt átalakul Kft-vé. A cég a Kft bejegyzését 2022.01.01-re kérte, a Kft a KIVA hatálya alatt szeretne működni. A vagyonmérleg tervezet dátuma 2021.09.30-a . 10.03-val bejelenti, hogy kilép a KATA-ból. Az alábbi kérdéseim merültek fel :
A KATA megszünése 10.31-e ? , az új adózási mód 11.01-vel kezdődik-e ?
A KATA megszünését követően főszabály szerint TAO hatálya alá tartozik-e a Bt, vagy be tudott volna már akkor - közben megy az átalakulás - KIVA alá kerülni, ha változás bejelentőn az jelzi ? Az átalakulás folyamata során, de még az új átalakulással létrejött cég bejegyzése előtt van-e olyan szabály, hogy ezeknek a KATA-t " elhagyó " Bt-k kötelezően csak TAO alany lehetnek addig amíg a bejegyzés nem történik meg ?

Köszönöm mielőbbi válaszát.

Bné Gyöngyi







-

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-10-27 13:02:23

Kedves Gyöngyi,
- Ha októberben jelenti be, hogy kilép a katából, akkor a kata alanyisága 10.31.-gyel szűnik meg. Ezt követő naptól normál esetben tao alá kerül.
- Ismereteim szerint nincs akadálya, hogy katából egyből kivába lépjen (jelen esetben 11.01.-től).
- Nem tudok olyan jogszabályi előírásról, hogy az átalakulás bejegyzését csak tao-sként lehetne várni (viszont a kivasnak csak 12.31. lehet a mérlegfordulónapja, de ez itt teljesül).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra