Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Katás Bt társasági adóalannyá válása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Czuppon Dénesné 2023-01-26 10:56:16

Tisztelt Szakértő!
Katás Bt 2022 szeptember 01-től társasági adóalannyá vált.
A kérdésem, hogy amikor Katás lett aaz osztalék utáni adó meghatározásakor a tárgyi eszközök nettó értéke csökkentette az osztalékot kiváltó adó összegét.
A kérdésem az, hogy ezek összeg után az SZJA-t be kell fizetni és mikor. Az SZJA bevallásba az társasági adóalannyá válást megelőzően kellett volna beállítani és a nyitó mérlegben a kötelezettségek között kimutatni.
Előre is köszönöm válaszát.
Köszönettel:
Czuppon Dénesné

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-01-27 09:21:40

Kedves Czuppon Dénesné,
Az akkori csökkentő tétel után nem keletkezik automatikusan adófizetési kötelezettség. Viszont ez az összeg a kata utáni tao-s időszak nyitó mérlegének eredménytartalékában adózatlan forrású tételként kell szerepelnie, elkülönített főkönyvi számon. Ha osztalékot vesznek ki vagy a cég jogutód nélkül megszűnik, ez után szja-t és felső korlátos szocho-t kell fizetni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Czuppon Dénesné 2023-01-27 09:54:37

Tisztelt Pap Attila!
Köszönöm válaszát, de még lenne egy kérdésem, hogy az adózatlan forrású eredménytartalékkal szemben az eszköz oldalon mi áll? Követelés?
A bT nyitómérlegében az eszköz oldalon a pénzeszköz 860 e Ft és 7.600 e Ft tárgyi eszköz piaci értéke áll. A tárgyi eszköz egy 2 éves gépkocsi, melynek piaci ártéke a szakszerviz értékelése alapján 7.700 e F. 2 millió ft-tal több, mint amennyiért vásárolták.
Válaszát előre is köszönöm.
Czuppon Dénesné

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-01-27 10:47:51

A nyitó mérlegben az ET mindig egy különbözeti sor (valójában egy fikciós tétel), ami ahhoz kell, hogy a mérlegegyezőség fennálljon. Ebből kell elkülöníteni a szóbanforgó adózatlan forrású ET-t.
papattila

Szakértői hozzászólás

Czuppon Dénesné 2023-01-27 13:23:30

Köszönöm szépen
Czuppon Dénesné

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra