Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

KATÁS egyéni vállalkozó EUIBA szolgáltat Milyen bevallás szükséges


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

SBAnna 2019-11-10 11:24:20

Katás Vállalkozó EU-ba szolgáltat.
Milyen bevallási és adatszolgáltatási kötelezettség terheli ?
Sallainé Bedi Anna

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-10 13:31:10

Kedves Anna,
Ha a szolgáltatás teljesítési helye Mo (pl. egy magyarországi ingatlan festése), akkor a számláját az alanyi adómentességére hivatkozva állítja ki adómentesen (teljesen úgy, mintha egy normál belföldi szolgáltatás lenne). Ha a kérdésbeli szolgáltatás helye a 37.§ (1) főszabálya alapján másik tagállam, akkor a számla az Áfa tv. területi hatályán kívüliségre (nemzetközi fordított adózás) hivatkozva lesz adómentes, szerepelnek rajta a felek közösségi adószámai (65+A60). Ha ugyan a teljesítési hely nem Mo, de nem a 37.§ (1) főszabálya alapján kell a teljesítési helyet meghatározni, akkor szintén kell 65-ös bevallás, de nem kell A60-as összesítőt benyújtani. Ha olyan szolgáltatást nyújt, amelynek a teljesítési helye más tagállam és a megrendelője nem adóalany, akkor sajnos az adott tagállamban regisztrálnia kell és az ott érvényes adójogszabályok szerint kell eljárnia.
papattila

Szakértői hozzászólás

organisator_bt 2019-11-11 07:52:45

Kedves Attila, és ha csak nyugtá(ka)t állít ki, mert csak magánszemélyeknek szolgáltat (fodrász)?!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-11 18:51:49

Ha az ev az itthoni üzletében szolgálja ki a külföldi magánszemély ügyfelét, akkor a szolgáltatása az alanyi mentességére hivatkozva lesz adómentes. Ha a magyar ev más tagállamba megy házhoz magánszemélyhez fodrászkodni, akkor a másik tagállamban adóregisztrációt kell végeznie és az ottani adójogszabályok alapján eljárnia.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra