Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Katás egyéni vállalkozó iparűzési adó


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Neumanne7103 2019-09-30 14:38:24

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megkérdezni hogy egy katás egyéni vállalkozó aki a székhelyén is katás az iparűzési adóban, az idén augusztus 1től megnyitott telephelyén, mely egy másik önkormányzat területén található választhatja a katás iparűzési adót? Az egyik katás egyéni vállalkozómat bejelentettem a katás ipadó alá és elutasította a helyi önkormányzat , mondván az egyéni vállalkozás indulásának napjától számított 45 napon belül tehette volna meg ezt a bejelentést feléjük. Az vállalkozó 2018.08.16-án kezdte meg a tevékenységét, a telephelyet pedig 2019.08.01-én nyitotta egy másik önkormányzat területén aki elutasította. Én úgy gondoltam hogy választhatja ott is a katás módszert, mivel szerintem az adott önkormányzat területén a tevékenység kezdése, a telephely nyitás időpontja a 2019.08.01.. Jogszerűen utasította el a vállalkozómat az önkormányzat? Köszönöm a segítséget! üdv Neumanné Szilvia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-01 19:38:42

Kedves Szilvia,
Valami hiba csúszott a telephely szerinti önkormányzat álláspontjába: ha a székhelyen 45 napon belül választotta a tételes ipa-t, akkor a későbbiekben megnyitott telephelyeken már nincs választási lehetősége, a tételes ipa-t KELL megjelölnie (ez valójában nem választás lesz, hanem bejelentés), hiszen a vállalkozó adóalanyisága az eltérő önkormányzati illetékességekre való tekintettel nem osztható meg. Nem jogszerű az önkormányzat álláspontja.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra