Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Katás ev Bérbeadás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

sivaü 2022-01-25 11:39:04

Van egy Katás egyéni vállalkozó, aki magánszemélyként hosszú távra ad bérbe magánszemély részére. A bérleti szerződés szerint egy külső céget bízott meg azzal, hogy ellenőrizze a lakás használatát, ők tartják a kapcsolatot a bérbevevővel.

A magánszemély a tételes költségelszámolást szeretné választani a bérbeadás adózási módjának.

1. Az átvett kaució értéke bevételnek minősül?

2. Az ingatlan bérbeadásához a Bérbeadó berendezte a lakást, vett ülőgarnitúrát, porszívót, mosogatót. Ezeket elszámolhatja a bérbeadáshoz költségként a tételes költségelszámolásnál?

3. Az éves értékcsökkenést évente elismerheti költségként az ingatlan beszerzési árából számolva a bérbeadás napjától 2 %-kal számolva? Az ingatlanvásárlás illetékét, ügyvédi költségét, a vásárláshoz kapcsolatos egyéb kiadások elismerhetők költségként vagy az ingatalan beszerzési árába számolandók?

4. Közös költséget fizet a Bérbeadó ingatlan Társasháznak, melyet elszámolhat 100%-ban költségként? A Bérbeadó ezt a költséget változatlan összegben a Bérbevevővel megtérítteti.

5. Villany költségnél meghatározott havi 40 KWH kell megtéríteni a bérbevevőnek, ezt szintén el lehet számolni költségként?

6. Lakásbiztosítás díját ha nincs megtérítve a Bérbevevővel el lehet számolni költségként?

7. Az ingatlan bérbeadása miatti ingatlankezelési költséget (hogy a bérbevevővel a köztes cég foglalkozik) el lehet számolni költségként?

8. Az ingatlan 50%-50% tulajdonú, ebben az esetben mindkét magánszemély felesben bevallja a jövedelmet, vagy csak egyikük (nem férj-feleség)? A bérleti díjat és az egyéb költségeket a bérbevevő az egyik tulajdonosnak utalja havonta a bankszámlájára. Helyes, ha a bérleti díjről és az egyéb költségekről egyik tulajdonos sem állít ki számlát? Elegendő, ha a két tulajdonos az SZJA bevalláskor vallja be 50%-50%-ban a bevételt, költségeket, jövedelmet? Mindenképpen 50-50 %-ban kell bevallaniuk az SZJA bevallásban, vagy ettől eltérően, más arányban is bevallhatják vagy az egyik fél is megteheti?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-01-25 17:48:16

1. Nem számít adóköteles bevételnek, amíg esetlegesen beszámításra nem kerül a bérleti díjba.
2. Igen, elszámolhatja.
3. Az ingatlan bekerülési értékébe számolandók be, erre lehet a 2%-os écs-t elszámolni.
4. Igen, teljes mértékben elszámolhaja költségként, viszont a megtérített összeg adóköteles bevétel.
5. Az átalányban fizetett áramdíj elszámolható költség, az átalányban továbbszámlázott áramdíj pedig adóköteles bevétel.
6. Igen.
7. Igen.
8. Ha van erről szóló megállapodásuk, akkor elegendő az egyiküknek bevallani. A tárgyi mentes ingatlan bérbeadásról elegendő egyéb számviteli bizonylat kiállítása is. Ha év végén külön adóznak, akkor évközben is külön-külön kell az adóelőleg fizetési kötelezettségüket teljesíteni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra