Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Katás időszak előlege TAO időszak alatt


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kmtk97 2022-11-24 11:41:33

Tisztelt Szakértő!
Egy katás Bt. előlegszámlát állított ki 09.01 előtt. A végszámla kiállítására csak októberben került sor (nullára fut ki az előleg).
Itt számvitelileg hogyan kezelendő ez a tétel?
TAO-s bevételnek, ha jól gondolom nem minősül (tehát a hagyományos T453 K911 nem működhet), azonban a nyitó mérlegben szerepel, mint követelés, hisz 09.01-el még nem volt tisztázott.

Előre is köszönöm segítségét!

Tisztelettel,
KM.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-11-25 05:43:36

Kedves KM,
A katásként kiszámlázott, átvett előleg katás bevételnek minősül, tehát ez már nem képezheti a tao alapját. Viszont 09.01-től már a Szt. hatálya alatt áll a Bt, így ennek a tételnek kötelezettségként szerepelnie kell a nyitó mérlegben. Az árbevétel elszámolása T311-K911/467, az előleg elszámolása T453/467-K311 (kapcsolódó tétel az előleg áfa-ja T453-K479). Mivel a Szt. általános szabályai alkalmazásának során az árbevétel az adózás előtti eredmény részeként tao alapot képezne, így -jobb híján- a tao alapot egy korrekciós tétellel kell kiigazítani, hiszen ugyanaz a bevétel nem adózhat egyidejűleg kata és tao alatt is.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra