Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Kávézó nyitvatartás | Kormányrendelet alapján


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

MPMK 2020-11-13 10:27:20

Tisztelt Szakértők!

Azzal a tiszteletteljes kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy egyik partnerünk kávézót üzemeltet és az új kormányrendelet, továbbá a kormányinfón elhangzottak bizonytalanságot idéztek elő, melyet szeretnénk tisztázni.

Az álláspontunk a rendelet alapján, hogy a kávézó nyitva tarthat, viszont az alkalmazottakon kívül senki sem tartózkodhat az üzletben. A rendelet csak az étel elvitelre/kiszállításra terjed ki, italt sehol sem említenek viszont a kormányinfón az a tájékoztatás volt, hogy étel/ital elvitelre való kiszolgálása vagy kiszállítása megengedett ( Schanda Tamás ). Az alezredes tájékoztatása viszont már ételre tér ki: „Kiemelten ellenőrizték a vendéglátó üzleteket - mondta az alezredes, emlékeztetve arra, hogy a szerdától hatályos szabályok szerint a vendéglátó üzletekben csak az ott foglalkoztatottak lehetnek, vendégek csak arra az időre mehetnek be maszkban, amíg átveszik az elvitelre rendelt ételt.”

„ 8. § (1) Vendéglátó üzletben a) az ott foglalkoztatottak kivételével és b) a (2) bekezdés szerinti kivétellel tilos tartózkodni. (2) Vendéglátó üzletben való tartózkodás – az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében – az ehhez szükséges időtartamig megengedett. (3) Az (1) és (2) bekezdést nem kell alkalmazni a) a munkahelyi étteremre, illetve büfére, b) a szálláshelyen található étteremre, illetve bárra, ha ott kizárólag a szálláshely vendégét szolgálják ki, c) a köznevelési intézmény, valamint a szakképző intézmény (a továbbiakban együtt: nevelési, oktatási intézmény) menzájára, valamint büféjére, ha ott kizárólag a nevelési, oktatási intézmény dolgozóját, illetve a nevelési, oktatási intézmény tanulóját szolgálják ki, d) az egészségügyi intézményben található étteremre, illetve büfére.”

Szeretnénk kérni szíves álláspontjukat a kialakult helyzetre való tekintettel.

Segítő közreműködésüket előre is megköszönve,

Üdvözlettel:
MPMK

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-11-13 13:51:54

Ismerteim és értelmezésem szerint a kávézó jelenleg nem tarthat nyitva a hivatkozott rendelet alapján.
papattila

Szakértői hozzászólás

MPMK 2020-11-16 23:18:22

Kedves Pap Attila,

Menet közben megkaptam a rendőrség álláspontját a kávézók esetében, a lényeg:

A vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet 2. § 8. pontja szerint étel: alapanyagokból,
illetve feldolgozott élelmiszerekből konyhatechnológiai műveletek vagy azok részműveletei útján készített, vagy közvetlen fogyasztásra kész élelmiszer, beleértve az italokat és a cukrászati készítményeket is.

A VM rendelet hivatkozott rendelkezése szerint tehát az italkészítmények is élelmiszernek minősülnek, így álláspontom szerint a kávézó a Korm. rendeletben foglalt korlátozások
betartása mellett elvitelre italkészítményeket forgalmazhat.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-11-17 13:30:57

Szuper hír minden kávézónak, köszönöm a tájékoztatást!
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra